Kongresmenka Liz Cheney iz Wyominga, jedna od deset republikanaca u Predstavničkom domu koji su glasali za opoziv predsjednika Donalda J. Trumpa zbog nereda na Kapitolu 6. januara 2021. godine, izgubila je republikanske predizbore u utorak i neće se biti kandidat na izborima za Kongres zakazanim za novembar.

Trump se odlučio za osvetničku misiju u namjeri da se riješi republikanaca koji su mu prkosili i da ih “izbaci” iz Kongresa. U svom naumu bio je izrazito uspješan: njih osam, uključujući gospođu Cheney, ili su poraženi u primarnim utrkama ili su odlučili da se više ne kandidiraju.

Prije desetak dana predizbore je izgubila i Jaime Herrera Beutler. Trump je podržao Joe Kenta, veterana vojnih specijalnih snaga, u predizborima protiv kongresmenke Herrere Beutler i ona je priznala poraz.

Kongresmena Petera Meijera ovog je mjeseca na republikanskim predizborima za dlaku izbacio John Gibbs, bivši zvaničnik Trumpove administracije kojeg je bivši predsjednik podržao.

Predizbore je u junu izgubio i Tom Rice koji je dva puta vodio kampanju za Trumpa. Dva puta je glasao za Trampa. Kada je odlučio da je nered na Kapitolu neoprostiv, Trump je podržao njegovog protivnika Russella Fryja koji je pobijedio.

Konresmen Fred Upton odlučio je u aprilu napustiti Kongres nakon više od trideset godina radije nego se suočiti s glavnim izazivačem kojeg podržava Trump u negativnoj, skupoj kampanji, uz prijetnje smrću.

Glasanje za opoziv predsjednika Trumpa te podrška nekim dvostranačkim zakonima, razbjesnili su desno krilo republikanske stranke koje se okrenulo protiv kongresmena Johna Katka. Gotovo tačno godinu dana nakon njegovog glasanja za opoziv, Katko je u januaru ove godine rekao da će se odreći kampanje za reizbor.

Kongresmen Adam Kinzinger najavio je u oktobru 2021. godine povlačenje usred prijetnji smrću od strane birača i zbog neprijateljstva republikanskih kolega. Kao i Cheney, on je preuzeo glavnu ulogu u komitetu koji istražuje ulogu Donalda Trumpa u pobuni na Kapitolu.

Kongresmen Anthony Gonzalez bio je prva žrtva ove grupe kada je u septembru 2012. godine rekao da je bio zatrpan prijetnjama, da se plašio za sigurnost svoje žene i djece, te da će se penzionirati radije nego se suočiti sa žestokim predizborima.

Kongresmen Dan Newhouse nadživio je svog protivnika kojeg je podržavao Trump uglavnom zahvaljujući otvorenom primarnom sistemu u Washingtonu u kojem kandidati svake stranke učestvuju u jednom kvalifikacionom takmičenju, pri čemu su dva najbolja dobitnika glasova napredovala na opće izbore u novembru.

Poseban status iz ove desetočlane grupe imao je kongresmen David Valadao. Uprkos tome što je Trumpa nazvao “nesumnjivom pokretačkom silom u katastrofalnim događajima” na Kapitolu, izbjegao je da bude na meti bivšeg predsjednika.

(Izvor: The New York Times)