'Međugorje, film', koji je premijerno prikazan u Španiji prvog oktobra jasan je primjer da dokumentarni žanr i religija funkcioniraju u kinima, a brojke to dokazuju. U samo 20 dana već ga je pogledalo 37.000 gledatelja, postao je španski dokumentarac broj 1 na kino blagajnama i među 20 je najgledanijih filmova godine.

Vjerski fenomen Međugorja započeo je 1981. godine kada je šestero djece počelo svakodnevno viđati i čuti Gospu. Od tada su se dogodila i brojna čuda koja Vatikan istražuje do danas. Mnogo je poznatih lica koja su se u Međugorju pomolila Gospi, poput Joséa Carrerasa ili Andrea Boccellija.

U filmu su priču o  događajima u tom hercegovačkom mjestu ispričali njegovi protagonisti i svjedoci, a tu su i svjedočanstva poznatih osoba u Španiji, Tamare Falcó, spisateljice Maríe Vallejo-Nájere ili Nando Parrado koja je  preživjela avionsku nesreću. Film također baca svjetlo na vatikanske istrage i različite studije koje je Crkva provela kako bi utvrdila istinitost događaja tokom posljednjih 40 godina.

Dokumentarac potpisuju Jesús García, jedan od najvećih poznavatelja tog fenomena i spisatelj Borja Martínez-Echevarría.

 

Spisateljica María Vallejo-Nágera živjela je u Londonu sve dok se 2000. nije preselila u Madrid nakon putovanja u Međugorje gdje je doživjela vrlo snažno preobraćenje

“Jesús García, reditelj filma, prijatelj mi je već 15 godina. Došao je da me intervjuira za novine jer mu je neko rekao da je jedna španska spisateljica bila u Međugorju i da je najbolje mogla ispričati sve što se tamo dogodilo. Činilo se da niko ne zna šta je to mjesto... Dijelila sam srcem svoja iskustva ali sam dobijala samo ismijavanje. Bilo je to jako teško za mene... ”, prisjeća se María. Nekoliko dana kasnije, García je otputovao u Međugorje i vratio se potpuno zadivljen i dirnut. “Nazvao me i rekao: 'Hvala velikim slovima. Mislim da je sve što si mi rekla nemoguće...“

Film koji je nadmašio sva očekivanja imaće američku premijeru, u Miamiju 10. novembra.