Teniski savez Bosne i Hercegovine i igrači Davis Cup reprezentacije Bosne i Hercegovine “daju iskrenu podršku najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću s obzirom da mu je uskraćena mogućnost igranja na prvom ovogodišnjem Grand Slam ‘Australian Open’ turniru, kojeg je do sada Novak osvajao devet puta”.

Nije ovi saopćenje Teniskog saveza Srbije nego Bosne i Hercegovine, koji “izražava razočarenje nemilim događajima i situacijom u koju je doveden prvi reket svijeta”. Također smatraju da je poruka koja je poslana iz Australije štetna za tenis i sport uopće, a podsjećaju i na humanitarni Đokovićev rad i njegov karakter uopće. Samo da su naglasili, u stilu Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, da se sve ovo desilo zato što je Novak Đoković Srbin, teniski spektakl bi bio upotpunjen.

Tenski savez BiH se tako, ničim izazvan, uklopio u populistički narativ dnevne srbijansko-srpske politike i gomile antivaksera koji u svemu vide zavjeru. Da li je ikome u Tenskom savezu BiH jasno da Đoković nije vakcinisan protiv virusa Covid, da mu je medicinsko izuzeće na koje se pokušao “vaditi”, kao najpoznatiji svjetski antivakser, bilo prilično klimavo, jer je ostalo nejasno da li je uopće prebolovao koronu jer je malo bio pozitivan, a malo negativan?!

Oni koji ovih dana grade hype u vezi s Đokovićem, a TS BiH je pristao biti dijelom tog cirkusa, ne zanima jesu li srbijanske zdravstvene vlasti lažirale medicinske podatke kako bi “pomogle” Đokoviću da uđe u Australiju, niti to što je Đoković prekršio nekoliko vrlo važnih pravila. Novak Đoković je, čini se, svjesno pokušao izigrati pravila Australije i ući u državu “na foru”. No, u državama u kojima se zakoni ozbiljno shvataju pokušaj prevare je pokušaj prevare bez obzira na to je li od najboljeg tenisera svijeta ili od nekakve poluanonimne Čehinje.

Jedina pozitivna stvar u saopćenju Teniskog saveza Bosne i Hercegovine jeste to da sada znamo da postoje i nešto rade. Pa makar i PR Đokoviću.