Novak Đoković vjerovatno neće igrati na Australian Openu iduće godine. Uzet će reket u ruke samo ako se ublaže pravila o vakcinaciji protiv COVID-19, kazao je njegov otac Srđan Đoković.

Nevakcinisanim igračima neće biti dopušteno da se takmiče 2022. godine, a branilac naslova Novak Đoković odbio je otkriti svoj status o imunizaciji.

„Pod ovim ucjenama i uvjetima vjerovatno neće igrati. Ja ne bih igrao. On je moj sin, pa sami procijenite kako on razmišlja“, rekao je Srđan Đoković.

Svjetski broj jedan u tenisu Novak Đoković osvojio je Australian Open rekordnih devet puta i ukupno ima 20 Grand Slam titula, čime je izjednačen s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom.

Španac Rafael Nadal kaže da planira nastupiti na turniru koji se održava od 17. do 30. januara u Melbourneu, ali Federer će propustiti događaj jer se oporavlja od operacije koljena, prenosi BBC.

Direktor Australian Opena Craig Tiley rekao je da je 85 posto profesionalnih igrača vakcinisano i očekuje da će ta brojka biti između 90-95 posto do turnira na koji neće moći ući ni navijači i popratno osoblje ako nisu vakcinisani.

„Što se tiče vakcinacije, lično je pravo svakog od nas hoćemo li se vakcinisati ili ne. Nema niko pravo ulaziti u našu intimu“, rekao je Srđan Đoković.