Dok se većina država bori s time kako da osiguraju dovoljnu količinu vakcina protiv koronavirusa, Srbija vodi drugu bitku – kako uvjeriti svoje građane da se vakcinišu.

U domovima zdravlja diljem Srbije od srijede je moguće dobiti vakcinu i bez prethodnog prijavljivanja kroz e-sistem a veliki punktovi, poput beogradskog ili novosadskog sajma, rezervirani su za vakcinisanje po pozivu na temelju prethodne prijave.

Za vakcinisanje bez najave su, zbog pogodnijih uslova čuvanja i uporabe, predviđene vakcine AstraZeneca i Sinopharm. Samo u Beogradu je otvoreno 13 dodatnih punktova za vakcinisanje bez zakazivanja.

Srbijanski funkcioneri nastoje u svakoj prilici i javnim nastupima animirati građane da se vakcinišu, nakon što se i akcijama policije i privođenjima antivaksera pokušalo ukazati da protivnici vakcinisanja samo otežavaju nastojanja da se čim prije dostigne kolektivni imunitet.

Srbija ima toliko vakcina da ih nudi bilo kome ko stigne iz inozemstva, pokrenuvši "turizam vakcinisanja“, piše agencija France Presse.  To je rezultat diplomatskih inicijativa Beograda na zapadu i na istoku kojima je osigurano gotovo 15 miliona doza vakcina za nešto manje od sedam miliona stanovnika. 

Srbija na raspolaganju ima vakcine Pfizera, AstraZenece, Sputnika V i Sinopharma, pa je jedan od siromašnijih dijelova Evrope ubrzo postao predvodnik vakcinisanja na kontinentu.  No podaci vlade u Beogradu pokazuje da se za vakcinisanje prijavilo nešto manje od četvrtine stanovnika, prenosi francuska agencija. Nakon što je Srbija vakcinisala sve one koji su se požurili to učiniti, brzina vakcinisanja se usporila. 

U posljednje dvije sedmice marta broj vakcinisanih na dnevnom nivou pao je na oko 12 hiljada dnevno, gotovo upola manje nego u februaru. Srbija ima velike količine vakcina, pa ih je prošle sedmice ponudila stranim državljanima, uključujući migrante.  Vlasti su pozvale i srbijanske državljane koji još nisu primili vakcinu da se pojave na mjestu vakcinisanja bez prethodne prijave. 

"Kao Boga vas molim, javite se da dobijete vakcinu“, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić, dodavši kako vakcina ima i kako će ga biti još. Liječnici u Srbiji strahuju da je broj vakcinisanih prošao svoj vrhunac.  "Jasno je da nema dovoljno onih koji žele primiti cjepivo“, rekao je za France Presse predsjednik tamošnjeg udruženja liječnika Rade Panić. 

Glavni srbijanski epidemiolog Predrag Kon smatra kako je manjak interesa za vakcinisanje "isključivo posljedica“ dezinformacija koje se šire po internetu.  "Desetljećima radim ovaj posao i svjedočio sam njihovoj moći uvjeravanja“, rekao je Kon, dodavši kako "jedan do dva posto“ protivnika vakcinisanja može lako uticati na 50 posto "neodlučnih“. 

Brojni stanovnici koji se dvoume oko vakcinisanja inače se ne smatraju protivnicima vakcijacije. "U ovim ludim vremenima imam ozbiljnih dvojbi. Većinom zbog izostanka informacija iz relevantnih institucija“, rekao je 32-godišnji Ivan, vlasnik restorana.  Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar predložio je zabranu sadržaja koji potkopava kampanju vakcinisanja na društvenim mrežama, a policija se počela baviti protivnicima vakcinisanja, pritvorivši njih pet bog "stvaranja panike“.

Francuska agencija piše kako je Srbija već dugo država u kojoj bujaju dezinformacije, proširene niskim povjerenjem u vlasti i druge institucije kojima vladaju korupcija i netransparentnost. 

Istraživanje koje je u oktobru provela organizacija BiEPAG pokazalo je da se više od polovice ispitanika u regiji ne misli vakcinisati.  "Oni nemaju povjerenja u način na koji država komunicira o vakcinama“, rekao je BiEPAG-ov istraživač i stručnjak za Balkan Florian Bieber.  Sumnje potiču i liječnici koji na društvenim mrežama imaju nekoliko stotina hiljada pratitelja, a redovni su gosti nacionalnih televizija. 

"Kroz prošlu se godinu širilo opće nepovjerenje u nauku, ne nužno od državnog vodstva, ali u bliskim im medijima“, dodao je Bieber.  Hiljade Srba u martu su u Beogradu prisustvovali protestu protiv restriktivnih mjera na kojem su zaplesali i kolo. 

Virolozi upozoravaju da je sporo vakcinisanje u kombinaciji sa sve bržim širenjem virusa najopasnija kombinacija za nastajanje novih varijanti, uključujući one koje bi mogle postati otporne na vakcinu. 

Predsjednik Vučić tvrdi da će se u samo sedam dana nakon njega vakcinisati još pola miliona stanovnika. Liječnici ne dijele njegov optimizam.  "Scenarij s iznenadnim, masovnim interesom za vakcinisanje nije izgledan“, rekao je Panić.  Doktori se slažu da će se "ljudi koji idoliziraju Vučića“ odlučiti na v akcinisanje nakon njega, no zasad vjeruju i kako je 65 do 80 posto vakcinisanje daleki cilj.