- Danas smo raspravili sve teme. Potpisali smo dva sporazuma, dogovorili smo resore koje pripadaju strankama dvije koalicije. Do 28. marta stranke trebaju dati imena kandidata za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kako bi dan kasnije predsjednica FBiH Lidija Bradara potpisala imenovanje Nikšića za premijera. Onda će uslijediti izjašnjavanje dva potpredsjednika FBiH da bi sve onda otišlo na Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Sjednica ovog doma bi se trebala održati do 5. aprila jer je rok za imenovanje vlade FBiH 6. april. Imamo većinu u Parlamentu FBiH i vjerujem da ćemo do 5. aprila održati sjednicu Zastupničkog doma. Drugi sporazum tiče se programskih mjera - izjavio je Čović.

Nikšić je rekao da je važno da su postignuti ciljevi planirani za sastanak.

- Nemam šta dodati ovome što je rekao Čović. Naša želja je bila da formiramo Vladu FBiH prije, ali to se nije desilo. Došlo je do izigravanja glasačke volje birača prilikom formiranja Doma naroda FBiH. Svako nosi križ na svojim leđima - kazao je Nikšić.

Upitan da li očekuje da potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) ne da svoj potpis na imenovanje nove vlade FBiH, Nikšić je kazao:

- Ako oba potpredsjendika ne potpišu, ići ćemo na sjednicu Zastupničkog doma gdje ćemo još jednom pokazati da imamo većinu. Nismo djeca, znamo ko u BiH može odblokirati procese.

Sastanku su prisustvovali još Elmedin Konaković (Narod i pravda), Jasmin Emrić (Narodni evropski savez), Fuad Kasumović (Bosanskohercegovačka inicijativa-KF), Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije), Semir Efendić (Stranka za BiH) i Edin Forto (Naša stranka). Delegaciju HDZ-a su pored Čovića činili još predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i predsjedavajući Doma naroda FBiH Tomislav Martinović.

Izvor: Faktor