Lideri opozicije u Izraelu postigli su dogovor o formiranju koalicione vlade, čime će Benjamin Netanyahu nakon 12 godina biti smijenjen s premijerske funkcije, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči samog isteka ustavnog roka, Yair Lapid, lider centrističke partije Yesh Atid, uspio je postići dogovor s liderima drugih opozicionih stranaka, uključujući i desničarskog nacionalistu Naftalija Bennetta, lidera Yamina partije.

Lapid je kao mandatar za sastav nove vlade obavijestio izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina da ima većinsku podršku za sastav nove vlade.

Rivlin je na Twitteru čestitao Lapidu i njegovim koalicionim partnerima.

Novu koalicionu vladu Izraela činit će ukupno osam političkih partija koje u zbiru imaju 62 zastupnika u parlamentu.

Shodno koalicionom dogovoru, Bennett će prvi stati na čelo vlade kao novi premijer Izraela, a potom će rotacijom nakon dvije godine na tu funkciju doći Lapid.

Netanyahu i njegova partija Likud pozivaju predstavnike desnice da ne podržavaju novu koaliciju, a nova izraelska vlada mora najkasnije do 14. juna i zvanično dobiti povjerenje većine u Knessetu, izraelskom parlamentu koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Formiranjem nove vlade u Izraelu će biti spriječeno raspisivanje i petih parlamentarnih izbora u protekle dvije godine.

Nova koaliciona vlada bi značila kraj 12-godišnje vladavine izraelskog premijera Netanyahua koji je na toj funkciji od marta 2009. godine.

Politička neizvjesnost u Izraelu će potrajati još nekoliko dana s obzirom na to da se parlamentarac Nir Orbach iz Bennettove partije već izjasnio da neće podržati novu koaliciju.