Tetris | 20.02.2023.

Nova predsjednica FBiH ili ne?

Dogovor bez Bošnjaka: Srbi i Hrvati izabrali Lidiju Bradaru

"Danas smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kadidati za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH", istaknula je Bradara

R. I.

Lidija Bradara je nova predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine. Potvrdila je to danas novinarima, nakon što su Igor Stojanović i ona donijeli odluku, predstavnici Srba i Hrvata, da ona bude predsjednica FBiH, a Igor Stojanović i Refik Lendo potpredsjednici FBiH. U ovom slučaju u potpunosti je izignorirana volja Bošnjaka, čiji su predstavnici, kao većinskog naroda, izostavljeni iz procesa odlučivanja.

O svemu su, kako su naveli, obavijestili Zastupnički dom Parlament FBiH i Dom naroda, Centralnu izbornu komisiju i OHR, i očekuju da Zastupnički dom potvrdi ovu njihovu odluku.

"Danas smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i ustavne nadležnosti. Nas troje smo potvrđeni i izabrani kadidati za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Lidija Bradara je predsjednica FBiH, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH", istaknula je Bradara.

Izrazila je nadu da će Zastupnički dom što prije donijeti odluku ko je predsjednik, a ko su potpredsjednici. Međutim, još uvijek nije poznato kako će ovo tijelo glasati, stoga je upitno hoće li zaista Lidera Bradara biti čelnica većeg bh. entiteta. 

Podsjetimo, Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović izabrani su i zvanično prošle sedmice nakon potvrde Doma naroda FBiH, za rukovodstvo FBiH.

S ukupno 79 glasova za, bez suzdržanih i protiv, Lendo, Bradara i Stojanović su izabrani za nove rukovodioce FBiH.

Prema zaključku CIK-a glasanje je izvršeno prozivanjem svakog delegata, koji se izjasnio o predloženoj listi na kojoj su Lendo, Bradara i Stojanović.

Ranije isti dan njihovo imenovanje potvrdio je i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, piše Faktor.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Oglasili se iz Ambasade Irana u BiH: Pogrešno je shvaćena izjava ambasadora u Beogradu

Američka ambasada: Spremni smo odgovoriti na Dodikovu najavu secesije i provođenje paralelnih izbora

Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Dani vakufa u BiH: Otvorenje Arnaudija džamije u Banjoj Luci 7. maja