Požari koji neprestano danima opterećuju veći dio Evrope zahvatili su i gradove u Hercegovinu. Koliko je situacija alarmantna govori i apel načelnika šest općina u kojima su uglavnom većina Hrvati. 

Apel za pomoć načelnici Širokog Brijega, Tomislavgrada, Stoca, Neuma, Livna i Jablanice uputili su Predsjedništvu Bosne i Hercegovine tražeći da odobre upotrebu helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi pomogao u gašenju požara. 

Džaferović i Komšić odmah su odgovorili na apel i dali saglasnost, dok treći član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, odbija da odgovori.

Na ovaj način Dodik ugrožava stotine života mještana bosanskohercegovačkih gradova, te štetu na mnogobrojnim objektima. 

Koliko je situacija alarmantna i koliko nema vremena za Dodikove političke igrice shvatio je Komšić, koji je zatražio od NATO-a i EUFOR-a da pomognu u gašenju požara. 

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) koja suvereno drži vlast u većini općina u kojima bukte požari na djelu može vidjeti svu destruktivnost politike Milorada Dodika i SNSD-a, kojoj su pripadnici HDZ-a kontinuirano naklonjeni, šteteći tako interesima Bosne i Hercegovine. 

Ovoga puta Dodikova bahatost direktno može ugroziti živote Hrvata iz Hercegovine, koji trebaju shvatiti da je njihov saveznik država Bosna i Hercegovina i njene zvanične institucije, a ne Dodik i njegova politika koja u svojoj destruktivnosti i bahatosti ne poznaje granice.