Milorad Dodik, predsjednik Rs-a ponovo je danas branio poziciju Rusije u međunadnim odnosima i opravdavao agresiju te zemlje na Ukrajinu, kazavši da je Rusija suočena s prijetnjama ˝nacizma i fašizma˝ pa se mora braniti.

Dodik u Moskvi boravi već treći dan te je nakon sastanka koji je u utorak imao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom danas govorio na skupu na koji su pristigli rijetki ruski saveznici, uglavnom s područja Azije.

Na snimci koju je objavila Televizija RS (RTRS) Dodik je tvrdio kako ˝hegemonistički poredak koji su uspostavile SAD odlazi u prošlost˝ te kako je Rusija danas samo nova žrtva NATO-a i zapada, nakon što su to prvi iskusili bosanski Srbi tokom rata u BiH odnosno Srbija 1999. godine kada je bila izložena zračnim udarima zbog Genocida koji je nad Albanicima na  Kosovu provodio režim Slobodana Miloševića.

Osudio je NATO ˝zbog ekspanzije na istok˝, a posebno zbog poziva da se tom savezu pridruže Ukrajina i Gruzija. Za EU je kazao da je u ˝vazalnom odnosu˝ prema SAD-u.

˝Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma, naročito u Ukrajini što se prihvata kao oružje u borbi protiv Rusije˝, kazao je na tom forumu Dodik, koristeći terminologiju kojom je Kremlj opravdavao početak agresije na Ukrajinu 2022. 

Za Bosnu i Hercegovinu je rekao kako je kolonija u kojoj zapad ruši sve standarde međunarodnog prava.

Dodik je na svom Twitter profilu potvrdio i da se na marginama moskovske konferencije sastao s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.