Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Rs tvrdi da je Elmedin Konaković, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine postigao dogovor sa HDZ-om u vezi sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Dodik je izrazio nadu da će dogovor, koji je ocijenio ˝dobrim˝, biti održiv.

˝Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Christianom Schmidtom (Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, op.a), onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana. Sve drugo je izvan tog - uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Vijeću Evrope o takozvanom Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora˝, napisao je Dodik na Twitteru.

Priča o gasovodu iz Srbije, podsjeća Dodik, traje već 15 godina i poznato je da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku.

 

˝Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Rs-a, što nije tačno u pogledu voluntarizma. Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas. Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima "trojke" rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Vijeća ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti. Sada ide njihova priča o južnoj konekciji, to je samo novo uslovljavanje˝.

Ali, nastavlja Dodik, nema on ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Vijeća ministra.

˝Što se tiče zakona o vanjskim poslovima, BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara. Konaković spominje i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta. Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta? Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo˝, zaključuje Dodik.