Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je Zorana Tegeltiju za novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. 

Kako nam je potvrđeno, na dnevni red je naknadno kao tačka uvrštena rang-lista kandidata, a na prvom mjestu je bio Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Sjednica Vijeća ministara BiH je u toku, a ranije nam je rečeno da će se Tegeltija, kada ovo bude na redu, izuzeti iz glasanja.

Rang-listu je dostavio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, koji kod izbora direktora UIO čini komisiju. Predsjedavajući Upravnog odbora je upravo Tegeltija, prema funkciji ministra koju obavlja. Tegeltija se i ovdje izuzeo iz rada komisije.

Međutim, ovaj proces prate i određeni problemi i nedoumice. Postoji mogućnost da će se neki od ostalih kandidata za poziciju direktora UIO žaliti, prije svega jer je Tegeltija na čelu Upravnog odbora koji provodi konkurs, bez obzira na to što se izuzeo. Uz to se i prije objave konkursa u medijima već spominjalo da će Tegeltija, kao kadar SNSD-a, vjerovatno biti novi direktor UIO koji će na toj poziciji zamijeniti Miru Džakulu kojem je istekao mandat 2020. godine.

To je tražio i Milorad Dodik, lider SNSD-a.

No ranije su čelnici SDP-a tvrdili da UIO pripada ovoj stranci. Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je rekao da "UIO mora pripasti koaliciji oko SDP-a", dok je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ranije rekao da nema namjeru da UIO bude u rukama SNSD-a.

Prema proceduri, Vijeće ministara BiH imenuje direktora UIO.

Sada kada je imenovan, Tegeltija mora podnijeti ostavku na mjesto ministra. Ostavku podnosi Borjani Krišto, predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH. Do izbora novog ministra, Ministarstvom rukovodi zamjenik ministra, a u ovom slučaju je to SDP-ov Muhamed Hasanović, piše Faktor.