Predsjednik entiteta Republika srpska i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik na svom Instagram profilu napisao je da “Bosna i Hercegovina gdje god može zaustavlja Rs na međunarodnom planu”. Kako je istakao, “Rs i danas poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, ali se postavlja pitanje da li je to uopće korisno”.

“Zašto da poštujemo nešto što propada i pokušavamo da branimo, a usput nas okrivljuju da rušimo to što propada? Rat nije nikakva vrsta opcije, ne pravimo pripreme za takvu vrstu priče. Dajte nam priliku da živimo u zemlji u kojoj se Ustav, takav kakav je, poštuje. Tokom prošle sedmice u intervjuu za Russia Today, pred moju posjetu Rusiji, naglasio sam da Srpska nastavlja da sarađuje s Rusijom i ima pravo da, i pored pritisaka, vodi svoju autentičnu politiku i nismo od onih koji su prekinuli saradnju jer neki drugi vode rat protiv nje. Politika podaništva koju traži Zapad, u smislu sankcija i prekida saradnje, je s naše strane odbačena”, istakao je Dodik.

Nakon obilnih padavina u BiH, on je istakao i to da je razgovarao s načelnicima općina Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, te najavio pomoć u saniranju štete. Boravio je, kako je naveo, i u Istočnom Sarajevu, gdje je razgovarao s ambasadorom Rusije Igorom Kalabuhovom, te imao radni ručak s Borjanom Krišto i Draganom Čovićem.

Na kraju sedmice prisustvovao je i prezentaciji projekta novog hotela “Palas” u Banjoj Luci, koji će, napominje, izmijeniti izgled centra grada, podići kvalitet života i nivo usluga svima koji posjećuju Banja Luku.