Nakon vanredne sjednice Izvršnog odbora SNSD-a koja je održana kasno sinoć, Milorad Dodik nije krio svoje negodovanje uvedenim sankcijama od strane američkog ministarstva finansija, koje je nazvao farsom.

Kako kaže, sankcije ga nisu previše pogodile, jer nema imovinu u SAD, a također nema ni namjeru posjetiti ovu zemlju u skorijoj budućućnosti.

Također, Dodik je nastavio sa vrijeđanjem i optužbama na račun američkih zvaničnika, a ovoga puta nije ostao pošteđen ni aktuelni američki predsjednik Joe Biden, kojeg je Dodik optužio za koruptivne radnje. 

"Kako to da se američki predsjednik Joe Biden bavi borbom protiv korupcije a poznate su korupcionaške aktivnosti Bidenove porodice", rekao je Dodik.

Zanimljivo je da su do sada mnogi zvaničnici podržali uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, a u narednim danima se očekuje da će istim putem krenuti i evropske zemlje.

Dodik je nakon toga na konferenciji za novinare kazao da su ga SAD optužile bez ikakvih dokaza predbacujući Washingtonu da se direktno miješa u unutarnje poslove BiH, "neskriveno podupire muslimane i opoziciju" u svrhu destabilizacije Republike Srpske koja je, po njegovu sudu, jedina održiva jer će se BiH, kako tvrdi, svakako raspasti.

"Oni žele muslimanima stvoriti državu i to je problem", kazao je Dodik kojemu je putovanje u SAD zabranjeno još 2017. godine kada je prvi put označen osobom koja direktno prijeti provedbi Daytonskog sporazuma.

Dodikov je zaključak da je svijet u haosu i SAD u takvoj situaciji pokušava uspostaviti svoje standarde koji su njemu neprihvatljivi, rekao je i  američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona nazvao lažovom.

Dodik očekuje da se Njemačka pridruži američkoj politici sankcija, ali je poručio da ga ni to neće spriječiti da nastavi s dosadašnjom politikom koja se svodi na to da se RS-u osigura što veći stepen samostalnosti a u konačnosti omogući otcjepljenje od BiH.

Kazao je da je kontaktirao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji mu je potvrdio da Srbija neće podržati bilo koje sankcije.

"Meni je ostalo samo da očekujem da me ubiju pa ako se to desi želim da se zna da su to učinili Amerikanci u suradnji s Britancima", izjavio je Dodik.