Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, nakon sastanka sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, rekao je da je traženo da Bosna i Hercegovina prati stavove Evropske unije (EU) kada je riječ o situaciji u Ukrajini.

Predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović imali su danas u Sarajevu sastanak sa Borrellom, koji se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Razgovarali su o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i aktuelnim političkim pitanjima i sigurnosnoj situaciji.

"Gospodin Borrell je imao vrlo jasne zahtjeve, odnosno očekivanja od Dodika, Čovića i mene. Od Čovića i mene je tražio da uložimo dodatne napore da konačno riješimo izmjene Izbornog zakona, a od Dodika je zatražio da izvrši deblokadu institucija i da odustane od ovoga što se radi u Narodnoj skupštini RS-a, od zaustavljanja i vraćanja reformskog procesa, vraćanja nadležnosti na entitetski nivo. I tu je bio veoma uporan. Dodik je obećao da nema govora ni o kakvoj secesiji, nikakvoj podjeli zemlje i da će on u potpunosti poštovati Ustav BiH onako kako ga on razumije", izjavio je Izetbegović.

Kako je kazao, Borrell je u više navrata precizno kazao u vezi s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) i Agencijom za lijekove, da očekuje da se te stvari zaustave i da se ne ide dalje s tim.

"Mislim da će se kompletno ovo što se počelo raditi u RS-u, zaustaviti. Jedna važna stvar. Pojedini predstavnici SDP-a govore kako nije dobro što se iza zatvorenih vrata nešto dogovora. Dakle, ljevičarske stranke predstavljaju četvrtinu stanovništa i glasača u BiH i treba da učestvuju, a ne da optužuju da se nešto radi iza zatvorenih vrata", pojasnio je Izetbegović.

Govoreći o izbornoj reformi, Izetbegović je kazao da se pregovara o svemu, o Predsjedništvu BiH, o Domu naroda BiH i o onome o čemu oni iz SDA najviše insistiraju, funkcionalnost Federacije BiH. Dotakao se i izmjena Izbornog zakona navodeći da je napravljen pomak.

"HDZ je konačno pristao na to da se govori o tome da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes. A, onda je imao neke svoje zahtjeve o kojima ja neću danas precizno govoriti", izjavio je Izetbegović.

Istakao je da je današnji sastanak počeo razgovorima o dešavanjima u Ukrajini.

"On je tražio da Bosna i Hercegovina tu prati, u skladu sa SSP-om, stavove Evropske unije, da tu budemo jedno. I Dodik je kazao da ćemo učiniti sve da se sačuva mir", dodao je Izetbegović.