Može li Bosna i Hercegovina opstati s ovakvom trojkom (osmorkom, ili koji već broj), Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem do narednih općih izbora? Kao što smo se već bezbroj puta uvjerili, međunarodna zajednica nije ta koja će spašavati Bosnu i Hercegovinu, to je posao patriota, Bošnjaka uglavnom. Doduše, instaliranje trojke u vlast na državnom nivou i jeste projekt dijela međunarodne zajednice, prije svega predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johana Sattlera i Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. 

Ono što je trojka uspjela uništiti za nekoliko mjeseci na vlasti na državnom nivou bit će teško popraviti i za 10 godina. Elmedin Konaković (Narod i pravda), Nermin Nikšić (SDP) i Edin Forto (Naša stranka) ušli su u vlast s namjerom da ne otvaraju “teme o kojima se ne slažu” s Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ), nego da se bave temama koje su važne za “poboljšanje kvaliteta života običnih ljudi”. Samo nisu uspjeli shvatiti da običnim ljudima “bolji život” sutra neće značiti ništa ako prekosutra ostanu bez države. A ta opasnost je vrlo blizu. Planovi su već odavno skovani u saradnji s ruskim obavještajnim službama, s kojima redovno i uredno sarađuju i Dragan Čović i Milorad Dodik.  

Zašto je smetala uspješna OSA  

Da bi Milorad Dodik ostvario svoje planove, uz pomoć Rusije organizirao je svoju privatnu vojsku i obavještajnu službu i otuda toliki pritisci na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine (OSA), koja mu je bila jedina prepreka. Ovladavanjem obavještajnim aparatom na državnom nivou instaliranjem trojkinog Almira Džuve na čelo ove agencije Dodik je korak bliži ostvarivanju svojih ciljeva. 

Kako je nedavno objavio Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u svojoj analizi, Dodik je u potpunosti stavio pod svoju kontrolu sve security privatne servise u entitetu Rs. Prointer je kupio firmu ubijenog Slaviše Krunića, Sector Security, i drži pod kontrolom i sve ostale (Wolf Security i druge) i to je njegova paralelna obavještajna i sigurnosna služba.  

“Radi se o vagnerovcima na Dodikov način. Također, u Elektroprivredi Rs instalirao je grupu od više od 50 visoko obučenih IT stručnjaka, koji za njega i ruske obavještajne službe vrše propagandne aktivnosti na društvenim mrežama, a u sklopu radnog vremena i radnog mjesta. Preko telekomunikacionog operatera M:TEL prati opoziciju, slobodne medije i civilno društvo, te komunikaciju predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Kontrolirane su navijačke grupe u Rs od strane vlasti, koje se koriste za pritiske, prijetnje i zastrašivanje protivnika režima, civilnog društva i opozicije”, navodi IFIMES. 
Analitičari smatraju, navodi IFIMES, da je potrebno jasno naglasiti potpunu okrenutost Dodika Putinu i Rusiji i rizike za regiju koji iz toga proizlaze. Ideja otcjepljenja Rs od Bosne i Hercegovine aktuelnija je nego ikada, i pored Rusije postoji grupa od 30-ak zemalja koje su izrazile spremnost da Rs priznaju kao nezavisnu državu. 

Ovo objašnjava zašto su SDP, NiP, Naša stranka zajedno s HDZ-om i SNSD-om podržali državni budžet u kojem nema novca za jačanje Oružanih snaga BiH i jedini koji je bio protiv takvog budžeta u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine je Željko Komšić, dok je Denis Bećirović držao stranu Željke Cvijanović, Borjane Krišto i ostalih koji rade na uništenju države. Da stvari budu još zanimljivije, SDP-ov ministar odbrane Zukan Helez je skinuo je s dnevnog reda Vijeća ministara BiH odluku o kupovini novih američkih helikoptera za Oružane snage BiH i taj novac usmjerio za remont starih ruskih helikoptera. Remont bi se trebao raditi u bijeljinskoj firmi “Orao”.  

Jedino što Dodiku još fali i što nije uspio do kraja razriješiti jeste pitanje državne imovine. Zakon o državnoj imovini jeste usvojen na Narodnoj skupštini Republike srpske, ali je posljednja riječ na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. A ovladavanje Ustavnim sudom BiH također je jedan od ciljeva osovine Dodik-Čović. Trojka je spremna HDZ-u isporučiti Ustavni sud BiH u koji bi, prema Čovićevom planu, trebao biti imenovan kadar HDZ-a Marin Vukoja. Ako SDP-u nije smetalo da u Narodnoj skupštini Rs glasa za Radomira Lukića za sudiju Ustavnog suda Rs, čovjeka koji negira odluke Ustavnog suda BiH i čovjeka koji je smijenjen zbog pomaganja ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, ne bi bilo čudo ni da Čoviću ispuni želju i za sudiju Ustavnog suda BiH predloži i izabere Marina Vukoju. Danas su tu spremnost potvrdili u Mostaru Elmedin Konaković i Nermin Nikšić. Uz to, najavili su i da će učiniti sve da prekrše Ustav Federacije BiH u namjeri da formiraju federalnu Vladu sa HDZ-om. 

Federacija BiH je posljednja linija odbrane 

Naredni cilj Milorada Dodika je ovladavanje Pravobranilaštvom BiH, institucijom koja zastupa Bosnu i Hercegovinu u svim imovinskim  sporovima, pa i onim vezanim za državnu imovinu. Državnom pravobraniocu i njegovim zamjenicima mandat je istekao. Instaliranjem kadrova iz bošnjačkog naroda koji su spremni biti poput Konakovića, da na otimanje državne imovine žmire, Dodik će konačno biti u prilici da ostvari svoj naum i otme državnu imovinu. 

Koliko su predstavnici trojke spremni udovoljavati Dodiku i Čoviću, pokazalo se nedavno na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kada je zastupnik Naše stranke Predrag Kojović, da se ne bi zamjerio partnerima iz HDZ-a i SNSD-a, bukvalno pobjegao sa sjednice da ne bi morao glasati za ili protiv izmjena Krivičnog zakona kojim se propisuje kazna za narušavanje suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Izmjene zakona, naravno, nisu prošle. Poltika Konakovića, Nikšića i Forte koja podrazumijeva “da rade ono oko čega se slažu i što je dobrobit za građane” svakodnevno se pokazuje pogubnom za državu Bosnu i Hercegovinu. Toliko doro funkcioniše ta koalicija da ništa što bi potencijalno bilo dobro za Bošnjake ili državu Bosnu i Hercegovinu ne može proći, kao što je to bio slučaj s odlukom o ratifikaciji sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Turskom. Bez rasprave i bez ikakvog objašnjenja, svi Srbi su glasali protiv. 

Djelovanjem trojke Bošnjaci su dovedeni do posljednje linije odbrane, dalje se nema kud. Jedino što je državi ostalo jeste da ne izgubi Federaciju Bosne i Hercegovine. Ako Konaković, Nikšić i Forto ovladaju i Federacijom BiH, država  gubi jedini osigurač koji još ima – namjensku industriju i energetiku. To je temelj nezavisnosti. Ako padne u ruke Konakoviću, Nikšiću, Forti i Čoviću sve će biti rasprodato u rekordnom roku i to firmama iz Hrvatske i Srbije. Bošnjaci se u svojoj državi više ni za šta ne bi pitali.