Nakon što je Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike srpske i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, press konferenciju održao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik na kojoj je komentirao ovu presudu.

Dodik je bez imalo srama kazao da današnja presuda nema nikakve veze s pravom i pravdom te da Haški tribunal nije doveo do povjerenja među narodima i boljeg razumijevanja, što mu je, kako kaže, trebala biti jedna od uloga.

“Haški tribunal, kažnjavajući prvenstveno Srbe, doprinio je produbljavanju nepovjerenja među ljudima. Ovdje je urušeno povjerenje u međunarodnu pravdu. Mnogi su očekivali da ona bude objektivna, ali sud nije uspio da dokaže ni u ovom ponovljenom postupku direktnu odgovornost Mladića, već je iskonstruisao mehanizam da je on kao komandant odgovoran i za znane i neznane. Ne možete odgovarati za nekog drugog, već direktno za zločin”, rekao je Milorad Dodik.

Dodik je, što se protivi svim zakonima logike, a i presudama sudova, kazao da su Srbi najveći stradalnici u ratovima koji su se desili raspadom bivše Jugoslavije.

“Takav stradalnički narod, koji je sve učinio da drugim narodima bude bolje, sataniziran je. Izjavljavam saučešće svim onima koji su stradali u ratu, bez obzira na naciju, spol i bilo koje drugo opredjeljenje, ali mi smo na kraju svakog procesa proglašavani krivima. Ne možemo mi mijenjati te lažne stereotipe, ovdje se nastoji napraviti mit o genocidu u Srebrenici koji nije postojao i ovakvim postupcima sve nastoje učiniti da to utvrde. U isto vrijeme rade sve na donošenju određenih pravnih akata kojim bi se zabranilo negiranje genocida. Na ovaj način je Ratko Mladić direktno poslan u legendu. Ono što je dobro jeste da ovom presudom nestaje Haški tribunal, on nema više nijednog živog procesa i sve se prenosi na niži nivo“, dodao je Dodik.

Kroz presude Haškog tribunala, rekao je predsjednik SNSD-a, piše se nova historija, gdje će Srbi biti osporavani, a samim tim i bosanskohercegovčaki entitet Republika srpska.