Društvo | 10.05.2021.

Iftari su ustvari emocije za naše majke

Dočekivati i ispraćati ramazane u Srebrenici nakon genocida jeste pobjeda

„Radi se o sedam aktivnih džemata i plus još dva-tri mjesta. Klanjamo teravih-namaz i u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Godinama imamo ustaljenu praksu koju su uvele naše majke koje su htjele da klanjaju u Memorijalnom centru u džematu sa svojom djecom.  Smatram da je to jedan od najznačajnijih i najboljih projekata“, smatra ef. Peštalić, koji dodaje da je teško opisati osjećaj koji donose ramazanski dani u Srebrenici. U javnosti prođu gotovo nezapaženo pojedine aktivnosti u Srebrenici, pa tako je malo poznato da u ovom gradu kroz aktiv žena Medžlisa IZ Srebrenica egzistira fond koji nosi ime rahmetli majke Hatidže Mehmedović. Praksa je da žene iz aktiva obiđu i daruju svako novorođeno dijete na području općine Srebrenica.

ADEM MEHMEDOVIĆ

Bošnjaci u Srebrenici i širom Podrinja s radošću dočekuju ramazane i Bajram. Tako je to i ove godine, iako zbog pandemije virusa korona nema organiziranih iftara u većim grupama kao što je to bilo ranije.

Dočekivati i ispraćati ramazane u Srebrenici nakon genocida jeste pobjeda, kaže Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica.

„U Srebrenici je sve posebno i drugačije. Ljudi koji možda ne razmišljaju o tome na takav način, ali život poslije genocida u Srebrenici je bila nezamisliva stvar. Vjerovatno niko o tome prije tog života nije ni razmišljao. Vjerovatno se niko nije ni nadao da će do toga doći. Iz milosti Božije i velikog odricanja preživjelih žrtava genocida koje su se vratile na svoja razrušena ognjišta danas mi možemo pričati o životu u Srebrenici, a onda i o dočekivanju svih radosnih trenutaka kao što su ramazani i Bajram i sve druge stvari koje idu s tim. Drugačije su, ljepše su, kada to sve čovjek ovdje dočeka, a ne negdje drugo, iz tog razloga što je svaka pozitivna stvar u Srebrenici nešto posebno“, kaže Damir ef. Peštalić.

Na području Srebrenice živi dosta majki koje su same, starijih osoba ili onih koji žive sami i briga o njima je jedan od prioriteta u srebreničkim džematima. Tako i ove, kao i prošle godine, tokom ramazana Medžlis Islamske zajednice Srebrenica organizira iftare koji svaki dan budu dostavljeni po kućama majkama Srebrenice i onima koji su u potrebi, te ljudima koji žive sami i nisu u stanju spremiti sebi iftar.

„Prošle godine smo organizovali akciju, iz razloga što nismo mogli kao ni ove organizovati zajedničke iftare i druženja, a razlog je pandemija virusa korona. Prošlogodišnja akcija se pokazala kao uspješna i ove godine smo krenuli opet.. Svi koji žele mogu se uključiti i podržati akciju. Vjerujem da će ovo postati tradicija, jer i kad prođe pandemija, bit će onih koji neće moći dolaziti na zajedničke iftare“, kaže Damir ef. Peštalić, koji je i pokretač akcije zajedno s imamom Ahmedom ef. Hrustanovićem. U akciju su se uključili i ostali imami s područja Srebrenice koji aktivnost podjele iftara organiziraju u svojim džematima. Svaki dan se pripreme desetine iftara koji budu dostavljeni na adresu onima kojima je to potrebno.

„Mi samo želimo ovim gestom poručiti da naše majke, da naši stariji sugrađani nisu sami, da neko misli na njih. Nije samo poenta u hrani, nego pažnja je mnogo važnija, da mi pokažemo da smo tu, da mogu računati na nas u svakom trenutku. To nije socijalna pomoć, ovdje je riječ o znaku pažnje. Uključeni su i rođaci tih ljudi, ti iftari su ustvari emocije. Kažemo im ko im je poslao iftar, onda se oni prisjete tih ljudi, kažu da im nedostaju, da su ih poželjeli. Njima mnogo znači kada im otvorite vrata, to je nešto više od iftara. Ima lijep značaj“, kaže ef. Peštalić, koji dodaje da se tokom ramazana na području općine Srebrenica teravih-namaz klanja na deset mjesta.

„Radi se o sedam aktivnih džemata i plus još dva-tri mjesta. Klanjamo teravih-namaz i u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Godinama imamo ustaljenu praksu koju su uvele naše majke koje su htjele da klanjaju u Memorijalnom centru u džematu sa svojom djecom.  Smatram da je to jedan od najznačajnijih i najboljih projekata“, smatra ef. Peštalić, koji dodaje da je teško opisati osjećaj koji donose ramazanski dani u Srebrenici.

U javnosti prođu gotovo nezapaženo pojedine aktivnosti u Srebrenici, pa tako je malo poznato da u ovom gradu kroz aktiv žena Medžlisa IZ Srebrenica egzistira fond koji nosi ime rahmetli majke Hatidže Mehmedović.

Naime, praksa je da žene iz aktiva obiđu i daruju svako novorođeno dijete na području općine Srebrenica. Darovanje djece je simbolično, ali i vrlo značajno. Osim što se na taj način čuva uspomena na Hatidžu Mehmedović, način je to i da se pruži podrška roditeljima i djeci koja se rađaju u Srebrenici. Inspiracija je Hatidža Mehmedović, koja je govorila „da su sva djeca u Srebrenici njena“ i vjerovatno se nije rodilo dijete u Srebrenici da ga ona nije darovala.

U proteklom periodu darovano je 29 djece, a obilazak i darovanje će biti nastavljeno i u narednom periodu kako bi se darovala sva djeca koja su rođena tokom prošle i ove godine.

Srebrenica se često nađe u fokusu zbog političkih (ne)prilika, negiranja genocida, pa nerijetko lijepe slike i pozitivne priče ostanu nezapažene. Često se o Srebrenici misli kao o nekom „imaginarnom mjestu“ u kojem nema života. Ipak, da to nije tako, najbolje svjedoči fotografija devet dječaka koju je objavio jedan od roditelja Mirnes Zahirović.

„Senid, Armin, Jusuf, Adib, Ahmed, Mustafa, Haris, Mustafa, Azam“, napisao je Zahirović.

Svi ovi dječaci su rođeni u Srebrenici nakon genocida, odrastaju, raduju se i sa svojim roditeljima dočekuju ramazane i Bajram.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Šta je Netza Yehuda, jedinica izraelske vojske sastavljena od ultraortodoksnih vjernika, koja je dozlogrdila čak i Sjedinjenim Državama?

Pismo Generalnoj skupštini UN-a kojim se poziva na podršku rezoluciji o Srebrenici

Rat u Gazi zapalio američke univerzitete

Ima li budućnosti za Palestince u Ein el-Hilwehu, ogromnom izbjegličkom kampu u Libanu