Cijene u Bosne i Hercegovine posljednjih su mjeseci doživjele vrtoglavi rast. Riječ je o trendu koji je zahvatio cijeli svijet, a povezan je sa postpandemijskim ekonomskim oporavkom i ratom u Ukrajini.

Smanjenje potražnje tokom pandemije dovelo je do smanjenja proizvodnje. Kada se nakon prve pandemijske godine našao višak novca kod potrošača – jer nisu putovali, nisu ulagali i nisu trošili novac ni na šta osim na osnovne potrebe – proizvođači nisu mogli udovoljiti njihovim zahtjevima, što zbog nedovoljno brze reakcije na neočekivano visoku potražnju, što zbog velikih poremećaja u sistemu opskrbe, za šta je ponajviše kriv zastoj u kineskim lukama izazvan njihovim zatvaranjem zbog pandemije.

Rat u Ukrajini zaustavio je ekonomski postpandemijski oporavak. Neko ko se upravo izvukao iz nokdauna, dobio je novi udarac.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, cijene u Federaciji Bone i Hercegovine porasle su u posljednjih dvanaest mjeseci za 17,6 posto. Najviše su poskupili hrana (25,5 posto) i energenti (23,6 posto), a pojeftinili su odjeća (1,3 posto) i obuća (7,4 posto).

Ipak, ono što ohrabruje jeste da je inflacija nakon ubrzanog rasta u martu i aprilu usporila u maju, a naročito u julu. Mjesečni rast cijena u martu iznosio je čak tri posto, koliko i u aprilu. Već u maju došlo je do drastičnog usporavanja (0,7 posto), ali su u junu cijene u prosjeku porasle za još 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec. U julu, pak, porasle su za 0,4 posto što je najmanji rast još od augusta 2021. godine kada je mjesečna inflacija iznosila 0,3 posto.

Sudeći prema trendovima iz prve polovine augusta, pad cijena i inflacije očekuje se i u ovom mjesecu. Naročito ohrabruje to što je prosječan rast cijena hrane u julu bio samo 0,2 posto. U odnosu na juni ove godine pojeftinili su odjeća, obuća, tekstilni proizvodi za kuću te dobra i usluge za redovno održavanje kuće. Također, treba imati na umu da je u Federaciji BiH došlo i do povećanja plaća. U junu 2022. godine plaće su bile prosječno više za 11,6 posto u odnosu na juni 2021.