Prvo Evropsko prvenstvo u fudbalu održano je 1960. godine u Francuskoj. Za razliku od današnje smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta, na kojoj učestvuju čak dvadeset četiri reprezentacije, na prvom prvenstvu tu privilegiju imalo je samo njih četiri. 

Osim domaćina Francuske, za titulu najbolje fudbalske reprezentacije borile su se još selekcije Sovjetskog saveza, Čehoslovačke i Jugoslavije. Titula prvaka Evrope pripala je reprezentativcima Sovjetskog saveza koji su u finalu rezultatom 2:1 bili bolji od Jugoslavije.

Čelnici krovne kuće fudbala često su tokom historije nastojali unapređivati ovo takmičenje koje trenutno broji dvadeset četiri ekipe, čak dvadest više od broja koji je bio zamišljen na početku. Do sada je odigrano ukupno petnaest turnira, a pobjednici su se u prethodnih preko šezdeset godina dobijali na razne načine.

Na penale, u regularnom dijelu i putem zlatnog gola. 

Nešto starijim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu ostati će u pamćenju finale iz 1976. godine. Naime, u finalu koje je odigrano u Beogradu, sastale su se Čehoslovačka i Zapadna Njemačka, u regularnom toku rezultat je bio neriješen 2:2, pa se nakon završetka devedeset minuta pristupilo izvođenju penala. Pobjednik nakon penala bila je reprezentacija Čehoslovačke.

Ovo je ujedno i jedno od dva najefikasnija finala u kojima su postignuta po četiri gola. Isti broj golova postignut je i 2012. godine u finalu između Španije i Italije u kojem su Španci bez većih problema savladali Azure sa 4:0.