Francuska vlada i Louvre udružili su se u projektu do sada neviđenih dimenzija u Francuskoj: 18 simultanih izložbi u različitim gradovima kako bi se pozabavili jednim od najkontroverznijih i najosjetljivijih pitanja u zemlji, islamu i tabuima koje nameću ekstremisti.

Od petka pa do 27. marta u muzejima, bibliotekama i drugim kulturnim središtima u gradovima kao što su Rouen, Mantes-la-Jolie, Limoges, Clermont-Ferrand, Dijon ili Marseille, između ostalih, biće domaćini djelima iz nacionalnih muzeja i Louvrea, koji od 2012. godine ima odjel specijaliziran za islamsku umjetnost.

Odjek ovog kulturnog projekta s političkom pozadinom podudara se s dvije glavne brige zemlje. S jedne strane, snažna centralizacija, koja organizira administrativni i kulturni život oko glavnog grada na mnogo jači način nego u drugim zemljama. Ovom prilikom niti jedna od 18 izložbi neće biti u Parizu.

S druge strane, očigledna poteškoća mnogih prosvjetnih radnika da govore u svojim razredima o temama s kojima se mogu suočiti s muslimanskim učenicima i studentima koji su možda bili pod nekakvim uticajem.

Primjer profesora Samuela Patyja, brutalno ubijenog prije godinu dana na vratima instituta nakon što je Muhamedove karikature prikazivao u nastavi na kursu građanskog obrazovanja o slobodnom izražavanju.

"Pretpostavljam da je to politička izložba, da nije bilo trenutnog konteksta napetosti u zajednici, gdje je riječ islam svakodnevno prisutna u štampi, ne bismo htjeli pokazati pravu stvarnost ove civilizacije", objašnjava Yannick Lintz, voditelj odjela za umjetnost islama u Louvreu i koordinator izložbi.

Ukupno je izloženo oko 200 radova (nešto više od desetak po izložbi), u sobama zamišljenim kao prostor za raspravu i razmišljanje među posjetiteljima, znajući da bi mnoga djela mogla biti kontroverzna.

Primjerice, iranski duboki tanjur iz 10. ili 11. stoljeća u kojem se pojavljuje zagrljeni par, izložen u Mantes-la-Jolieu, u čijoj se slavnoj crkvi godinama nalazio perzijski tepih koji je predstavljao zemaljski život kao rajski vrt, a danas se čuva u Louvreu .

Odabrani radovi su blago različitih civilizacija koje je islam širio trinaest stoljeća, a govore o bogatoj, kreativnoj i ekspanzivnoj kulturi, jer je njihov uticaj obilježio i umjetničko stvaralaštvo na Zapadu. Također prikazuju raznolik arapski svijet, pod uticajem jevrejskih i kršćanskih zajednica.

"Bit će zanimljivo vidjeti reakcije na stvarnost koja može poremetiti mišljenje. Ako ima neprijateljskih reakcija, to je zdravo, to će značiti da će mladi svoje vrijeme odvojiti da pogledaju, a to utiče na njihovo uvjerenje", kaže Lintz, koji dodaje da nemaju namjeru "preobratiti nikoga" .

"Mnogi mladi ljudi će i dalje biti uvjereni da islam ima svoje zabrane, da se žene moraju pokriti, iako ovdje pokazujemo suprotno.“

Lintz uvjerava da projekat nema oportunističku namjeru i da su ga podržale vođe svih ideologija, iako su organizaciju projekta kritizirali neke uticajne javne lilnosti i mediji.

Svjesni kontroverzi, organizatori podsjećaju da je projekat usmjeren na svu publiku, uključujući i odrasle, iako je jedan od ciljeva da školske grupe diljem zemlje mogu prisustvovati bilo kojoj izložbi i raspravljati o temama o kojima se mnogi učitelji ne usude govoriti.

"Postoji stvarna poteškoća u govoru u nastavi. Mnogi se nastavnici boje ili im je neugodno zbog ideje da postoji sukob kultura između učenika različitih konfesija", objašnjava Lintz, koji se nada da će intelektualna vrijednost ovog projekta pomoći, u najmanju ruku, kako bi se izgladile napetosti.