Socijaldemokratska partija BiH (SDP) neće podržati kandidaturu Denisa Zvizdića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na općim izborima naredne godine. Bivši visoki funkcioneri SDA neće imati podršku SDP-a pa se čini kako će “Trojka” imati turbulentan period do početka izborne kampanje jer svaka stranka ima svoju viziju i svog kandidata. Do izbora, dakle, tri putića, a sva tri trnovita.

“Trojka” je pokušala napraviti profil zajedničkog kandidata. Ali s koje ga god strane pogledali, jedini koji odgovara tom profilu jeste Denis Zvizdić, ali ne odgovara SDP-u. Odgovara jedino Narodu i pravdi, čiji član još nije formalno postao, ali kako je gotovo sav gatački klan dezertirao u NiP, nema razloga da i on ne ovjeri partijsku knjižicu.

Naša stranka mudro šuti, niti imaju kandidata, niti imaju šanse u utrci za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka pa su prepustili SDP-u i NiP-u da se bave time. Čim isklešu tablu za Kazane, podržat će zajedničkog kandidata. A ako ne bude zajedničkog kandidata, onda neće nikoga ni podržavati. Logično.

U ovim kombinacijama najgore je SDP-u. Denis Bećirović, koji je imao bar teoretske šanse kod Bošnjaka, minimalne, ali su ipak šanse, odbio je ponudu da bude kandidat. On ne želi ići ponovo u predsjedničku utrku, samo još čekamo da razloge objavi u još jednom otvorenom pismu. Kako je Nermin Nikšić za svoga mandata na čelu stranke SDP sveo samo na svoje ime, onda može i on biti kandidat. Upravo je to najveća opasnost, za SDP naravno.

Nermin Nikšić, kojeg rijetko ko pamti po bilo kakvom pozitivnom rezultatu (u politici, ne u njegovoj porodičnoj konjičkoj manufakturi), ima potencijal da privuče glasove samo članova SDP-a, a i to nije sigurno. U najboljem slučaju, može ponoviti rezultat Fahrudina Radončića s prošlih općih izbora. Mada ni to nije sigurno jer za protukandidata ima Željka Komšića. Istina, nije Željko Komšić direktni protukandidat, ali će on odnijeti glasove ljevice koji bi inače mogli ići Nikšiću. Nikšić je, ako odluči da se kandidira, u ozbiljnim problemima. Stranka mu je ionako u lošoj poziciji, a povući će je još dublje svojim lošim rezultatom.