Glasanje na općim izborima u BiH protiče bez većih poteškoća no pet osoba uhapšeno je zbog potvrđenog pokušaja prevare na jednom od glasačkih mjesta, potvrdili su iz CIK BiH.

Jedini ozbiljniji pokušaj izborne prevare potvrđen je na jednom glasačkom mjestu u selu Hozići kod Novog Grada. Tamo je neko donio 350 ranije popunjenih listića za sve razine vlasti zbog čega je smijenjen birački odbor. Pet članova odbora nakon toga je uhapšeno po nalogu glavnog tužitelja BiH Milanka Kajganića.

To je biračko mjesto na kojemu bi trebalo glasati 460 birača zatvoreno do prvih popodnevnih sati a predsjednik CIK-a Suad Arnautović je najavio kako će provedba izbora na tom glasačkom mjestu biti odgođena.

“Odziv birača do 15 sati je 1.164.261, odnosno, 35 posto i zadovoljavajući je”, kazao je Arnautović na konferenciji za n ovare u Sarajevu i pozvao sve da izađu na glasanje do večeras u 19 sati.  Arnautović je potvrdio da se desio smrtni slučaj u Sarajevu, kada je jedan birač preminuo na biračkom mjestu pa je zbog toga na dva sata glasačko mjesto zatvoreno privremeno na dva sata

Kada je u pitanju incident u Doboju, gdje je napadnut poromatrač OSCE-a, Arnautović je kazao: “Prema podacima GIK posmatrač OSCE-a se nalazio u školskom dvorištu i slikao je birače koji su čekali u redovima, jedan od birača nije dozvolio da ga slika i došlo je do konflikta. Mi nemamo tačnu informaciju šta se desilo, da li je bilo udaranja ili ne, mi nismo policija da to rješavamo.”

Glasačko pravo u prijepodnevnim satima iskoristila je većina stranačkih lidera i kandidata na ovim izborima a svi su novinarima kazali kako su uvjereni da će im birači dati svoj glas. Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda glasao je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić” u Sarajevu.

Izetbegović je na glasanje došao u pratnji supruge Sebije. Pozvao je birače da izađu na izbore.

"Birači treba da iskoriste svoje pravo, da daju glas onim koji će voditi razumniju politiku, koji neće praviti blokade, koji neće praviti krize i neće tjerati omladinu iz Bosne i Hercegovine, dakle – razumnim strankama i političarima“, kazao je Izetbegović.

Kazao je i kako vjeruje da će se konstalacija promijeniti u pozitivnom smislu i da će biti manje onih koji prave probleme, a više razumnijih snaga. Vjeruje i da će biti veći odziv iz dijaspore i većeg angažmana kada je u pitanju politika u BiH.

U Bosni i Hercegovini jutros je otvoreno 5.903 biračkih mjesta na kojima će mogućnost glasanja na općim izborima imati 3.368.666 birača upisanih u Centralni birački spisak.

Biračka mjesta će biti otvorena za glasanje od sedam do 19 sati, a birači lokaciju svog biračkog mjesta mogu provjeriti i slanjem SMS poruke na broj 091 12 12 12.

Da bi mogao glasati, birač na biračkom mjestu mora pokazati jedan od važećih dokumenata države Bosne i Hercegovine, a to su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.