Thomas Massie, republikanski predstavnik iz Kentuckyja, pozira ispred svog božićnog drveta sa suprugom Rhondom, njihova dva sina, dvije kćeri i najstarijim zetom. Svi imaju oružje u ruci i širok osmijeh na licu. "Sretan Božić! Djede Mraze, molim te, ponesi municiju”, napisao je.

Prikupio je više od 60.000 komentara, mnogi su osudili ovu inscenaciju, ali i, u zemlji duboko podijeljenoj u pitanja slobodnog nošenja vatrenog oružja i ustavnog prava svakoga da ga posjeduje, hiljade "lajkova" odobravanja.

Među oružjem znalačko oko može prepoznati mitraljez M 60, poluautomatsku pušku AR-15 i puškomitraljez Thompson. Neka poluautomatska oružja dizajnirana su tako da nalikuju potpuno automatskom oružju, kao što su mitraljezi, koji su, prema američkom saveznom zakonu, rezervirani za vojnu upotrebu i primjenu zakona. Civil koji je dobio posebnu dozvolu može je imati ako je proizvedena prije maja 1986. godine.

Američki demokratski zastupnik John Yarmuth, koji predsjedava budžetskim odborom Zastupničkog doma, osudio je potez svog kolege. “Dovoljno sam star da se sjećam kako su republikanci vrištali da je bezosjećajno pokušavati zaštititi ljude od nasilja oružjem nakon tragedije”, napisao je Yarmuth na Twitteru. “Obećavam vam da nisu svi u Kentuckyju bešćutni šupci”, dodao je, misleći na ubojstvo četiri srednjoškolca u Michiganu od strane 15-godišnjeg Ethana Clumbeya, kojemu su njegovi roditelji prije osam dana kupili pištolj za Blacka Friday. Rijetka pojava u Sjedinjenim Državama: optuženi su za ubojstvo iz nehata dok je njihov sin uhapšen.

Thomas Massie, 50, diplomirao je, kao i njegova supruga, na prestižnom Massachusetts Institute of Technology. Zastupnik je u Federalnom zastupničkom domu od 2012. godine. Konzervativac s libertarijanskom tendencijom - vrlo religioznom vizijom liberalizma koji priznaje apsolutno pravo na vlasništvo. Prozvan "mister No" u Domu zbog svoje sklonosti suprotstavljanju svemu, čak i prijedlozima koji postižu konsenzus, član je Pravnog povjerenstva i kaže da se bavi politikom kako bi branio građanske slobode, zakon, posjedovanje oružja i intelektualno vlasništvo.