Od 1. septembra maloljetnicima u Kini bit će dozvoljeno samo tri sata online video igara sedmično. Ovaj potez uslijedio je nakon što su državni medija ranije ovog mjeseca video igre proglasili “opijumom za duh”. Odrasli Kinezi izuzeti su od ovih propisa – zbog čega će Kina vjerojatno ostati na vrhu liste zemalja koje sedmično najviše vremena provode ispred igraćih konzola, računara ili pametnih telefona.

Mlađima od 18 godina petkom, vikendom i praznikom bit će dozvoljeno da igraju igre jedan sat na mreži. U pravilima, koje je objavila Nacionalna uprava za štampu i publikacije, navodi se da će korisnici mlađi od 18 godina tih dana moći igrati igre samo od 20 do 21 sat po lokalnom vremenu.

Mrežnim kompanijama za igre na sreću bit će zabranjeno pružati usluge igara maloljetnicima u bilo kojem obliku izvan propisanih sati.

Kao što pokazuje grafikon, više od 50 posto Kineza koji su sudjelovali u Statista Global Consumer istraživanju provodi više od šest sati sedmično igrajući video igre, dok se više od četvrtine njih igra duže od deset sati sedmično. Sjedinjene Američke Države ne zaostaju mnogo, s 44 posto njih koji igraju šest sati ili više svake sedmice. Iznenađujuće, treće i četvrto najveće tržište igara na svijetu, Japan i Južna Koreja, zaostaju u vremenu provedenom ispred ekrana. Samo 17 posto Japanaca i 24 posto južnokorejskih ispitanika reklo je da svake sedmice troši više od šest sati na video igre.

Kina ne samo da se može pohvaliti najstrožim propisima i najdužim vremenima igranja na glavnim svjetskim tržištima igara već ostvaruje i najveći prihod. Prema procjenama za 2020. godinu, Narodna Republika bila je “odgovorna” za približno 41 milijardu američkih dolara prihoda od video igara.

(Izvor Statista i The Guradian)