Divovski džojstik za videoigrice dug skoro tri metra uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Mary Flanagan, profesorica na Dartmouth Collegeu, napravila je divovski kontroler 2006. godine, a kao glavni razlog navela je vlastitu opsjednutost igranjem videoigara „Atari 2600“. Ovaj džojstik izrađen je od drveta, gume i čelika i gotovo 14 puta je veći od klasičnog „Atari“ kontrolera.

Profesorica Flanagan je dodala da je htjela stvoriti uređaj koji će potaknuti ljude da se igraju s prijateljima, saradnicima ili čak s potpunim strancima.

„Potrebne su najmanje dvije osobe kako bi uopće upravljale ovim džojstikom i igrale klasične 'Atari' igrice kao što su 'Centipede' i 'Breakout'. Da biste igrali, morate biti timski igrač, osoba koja će natjerati nekoga da igra s vama. Zaista je nemoguće igrati igru ​​sam“, kazala je ona kroz smijeh pri predstavljanju svog izuma.

Impresivni džojstik bio je na „turneji“ u Velikoj Britaniji, SAD-u i Španiji, a sada je dio stalne zbirke ZKM Centra za umjetnost i medije u Karlsruheu u Njemačkoj. Kako je navedeno, profesorica Flanagan je željela „istražiti ideju saradnje i dijeljenja inače iskustva igranja za jednu osobu, a također se usredotočiti na 'istraživanje kulturnih i socioloških učinaka tehnologije“.