Diskvalifikovane su 43 deve s velikog festivala ljepote u Saudijskoj Arabiji nakon što su otkriveni pokušaji, kako je rečeno, "manipulacije", poput ubrizgavanja injekcija botoxa ili zatezanja lica deva, što je nezakonita praksa u takvim vrstama izbora ljepote, a sve kako bi životinje ljepše izgledale.

Saudijska novinska agencija SPA priopćila je da su 43 deve diskvalifikovane iz takmičenja nakon što je specijalizovani odbor doktora, koji pregleda životinje prije događaja kako bi otklonili mogućnost bilo kakve orevare, "otkrio neovlašteno diranje" deva.

Medicinski odbor Festivala deva kralja Abdulaziza, koji ove godine slavi svoje šesto izdanje, pronašao je 16 slučajeva injekcija botoxa i 27 zatezanja lica kod ovih životinja. Ovo je najveći slučaj otkrivanja kozmetičkih operacija na devama od prvog izdanja festivala.

Obično vlasnici deva koji sudjeluju na ovakvim festivalima, vrlo popularnim u Perzijskom zaljevu, pribjegavaju filerima kako bi istaknuli trepavice dromedara i botoksu za smanjenje tikova kao i za opuštanje nosa preživača.

Iz tog razloga, uprava festivala "ulaže velike napore u suzbijanju svih oblika manipulacija kojima pojedini sudionici uljepšavaju deve".

Svrha takvih zahvata je "poboljšati njihov opći izgled kako bi im povećali cijenu, zavarali one koji je žele kupiti ili dobiti nagradu" koja obično iznosi milione dolara.