Diskriminacija muslimana u SAD-u porasla je za devet posto u 2021. u odnosu na godinu ranije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće američko-islamskih odnosa (CAIR), najveća nevladina organizacija u SAD-u koja se zalaže za prava muslimana, objavila je izvještaj za 2021. godinu, u kojem se prikupljaju pritužbe muslimanske zajednice.

U izvještaju, koji je pripremljen pod naslovom "Sloboda izražavanja, zločini iz mržnje, fizički napadi i diskriminacija u školama", navedeno je da je CAIR-u u 2021. godini podneseno ukupno 6.720 slučajeva, što je povećanje za devet posto u odnosu na 2020.

Nacionalni direktor CAIR-a Nihad Awad izjavio je da sistemska islamofobija i dalje prijeti društvu u SAD-u.

"Federalna vlada bi se trebala pozabaviti pitanjima građanskih prava s kojima se suočavaju muslimanske zajednice. Svako u našoj zemlji treba da bude u mogućnosti da vjeruje, radi, putuje slobodno i sigurno. I trebalo bi da ima mogućnost da ide u školu", kazao je Awad.

CAIR, koji ima urede u 25 država u SAD-u, poznat je kao nevladina organizacija koja prati diskriminaciju i islamofobične incidente protiv muslimanske zajednice u cijeloj zemlji, dokumentuje žalbe i pokušava pomoći žrtvama.