Program Redakcije dokumentarno-dramskog programa BH Radija 1 direktorica ove javne ustanove Pejka Medić suspendirala je već dvije sedmice. Umjesto dokumentarno-dramskog programa, na BH Radiju 1 sada ide muzika. Razlog je, kako saznajemo, to što članovi ove redakcije ne žele pristati na mobing koji traje od prošle godine, od snimanja Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici.

Od tada za ovu redakciju vrijede druga pravila koja svake sedmice direktorica Medić nadograđuje i radikalizira. Na sceni su razne zabrane zbog kojih članovi redakcije moraju tražiti pravnu zaštitu. Sada od redakcije traži, i to je navedeno kao razlog suspenzije programa, da se kod svake reprize navodi tačno koji se to put reprizira, što je nemoguća misija, jer ima sadržaja starijih od pedeset godina koji se objavljuje u prigodnim prilikama, za neke godišnjice.

Redakcija dokumentarno-dramskog programa bi i pristala na taj zahtjev direktorice Medić ako bi isto pravilo važilo za sve redakcije. No, pravila Pejke Medić važe samo za Redakciju dokumentarno-dramskog programa.

Medić se pravdala time da ova redakcija nije ispunila uvjete za dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), što nije tačno. Iako je pandemija i u nekim mjesecima nije se moglo dovoljno producirati, redakcija ima veliki broj sati novog programa.

Ovaj potez Pejke Medić samo je još jedan od pokušaja da se riješi “neposlušne redakcije”, jedne od onih rijetkih koja stoji na strani istine i ustrajava u tome. Svi problemi zapravo su krenuli od Izvještaja iz Srebrenice. Tada je Upravni odbor Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) pokrenuo disciplinski postupak protiv urednika dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine i novinara Mirze Skenderagića.

Razlog je serijal emisija pod nazivom Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici u produkciji Memorijalnog centra Potočari, koji je emitiran na BH Radiju 1. Ranije su direktorica BH Radija 1 Pejka Medić i članovi Upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber i Dejana Radovanović-Šarenac poslali zajedničko saopćenje u kojem su naveli da se “jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznose kvalifikacije i optužuje srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza”. Iz Memorijalnog centra tada su se oglasili i odbacili optužbe.

“Napominjemo da ovaj Izvještaj prvenstveno govori o pojedincima i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde”, saopćili su tada iz Memorijalnog centra Potočari.

No, direktorica je Medić i sama među onima koji javno podržavaju osuđene ratne zločince. Primjer za to jesu njene objave na društvenim mrežama sa slikama osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, jednog od onih najodgovornijih za genocid u Srebrenici. Disciplinski postupak institucionalizirano je negiranje pravosnažnih presuda za ratne zločine. No, nije Medić jedina na Javnom RTV servisu koja veliča zločince.

Član Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine Zoran Krešić veličao je na društvenim mrežama osuđenog ratnog zločinca Marka Radića, koji je nedavno ubijen u Mostaru. Uz neskrivenu tugu, Krešić je tada kolege novinare, koji su izvještavali o ubistvu zločinca Radića, nazvao “govnima”.

Upravo taj Krešić sada na društvenim mrežama podržava Pejku Medić u njenoj namjeri da se riješi Redakcije dokumentarno-dramskog programa. Plejadi “medijskih” zločinaca treba dodati i Sanju Vlaisavljević i njenu poruku da “osuđuje histeriju i stavljanje mete na čelo Pejki Medić”, ali to što je Pejka Medić stavila na čelo mete i uveliko “puca” po Redakciji dokumentarno-dramskog programa za Sanju Vlaisavljević nije problematično.

Nakon brojnih novinarskih upita o tome šta se to dešava na BH Radiju 1, konačno se i BHRT udostojio odgovoriti. I pokušati ugasiti požar.

“Zbog preciziranja u planu programa BH Radija 1 šta je premijerni, a šta reprizni sadržaj, direktorica BH Radija 1 Pejka Medić odlučila je da umjesto nekoliko puta emitiranog repriznog sadržaja Redakcije dokumentarno dramskog programa BH Radija 1 taj programski prostor popuni drugim sadržajima.

S obzirom na tu odluku menadžmenta BH Radija 1, generalni direktor BHRT‑a Belmin Karamehmedović izdao je nalog kojim traži od direktorice BH Radija 1 Pejke Medić da programske sadržaje koje producira/koproducira Redakcija dokumentarno-dramskog programa BH Radija 1 odmah vrati u programsku shemu BH Radija 1 u cilju emitiranja istih premijerno ili reprizno, da bi se ispoštovali pozitivni zakonski propisi, propisi Regulatorne agencije za komunikacije BiH i opći akti BHRT-a. Od urednika dokumentarno-dramskog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine zatraženo je da sačini plan realiziranja i emitiranja programskih sadržaja redakcije za dokumentarno-dramski program BH Radija 1 i isti odmah dostavi direktoru Sektora BH Radija 1.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović zatražio je od menadžmenta BH Radija 1 da odmah sačini i dostavi prijedlog odluke u pisanoj formi o načinu na koji sve cjeline/programi koji čine Sektor BH Radija 1 najavljuju programske sadržaje za emitiranje u programu BH Radija 1 u cilju formaliziranja iste, a najkasnije do 29. januara 2021”, stoji u saopćenju BHRT-a koje smo dobili kao odgovor na pitanja o suspenziji dokumentarno-dramskog programa.

U saopćenju ističu kako odbacuju navode pojedinih medija da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. “Uposlenici BHRT-a imaju punu podršku menadžmenta za sve aktivnosti oko produkcije projekata važnih kako za javnost BiH, pa tako i za BHRT. Također, osuđujemo svaki oblik napada na uposlenike BHRT-a”, navode iz ove institucije.

U svakom slučaju, ovaj pokušaj ukidanja redakcije koja se ogriješila o poimanje istine o ratnim zločinima kakvu imaju Pejka Medić i Radovan Karadžić propao je, ali jedno je sigurno, to nije posljednji. Nastavit će se. Sigurno.