Svečanošću koja je održana u Novom Pazaru, a kojoj je prisustvovalo i rukovodstvo Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB), predvođeno direktorom Abdullahom Erenom, počela je realizacija programa Balkan youth school (Balkanska omladinska škola), a koju u Sandžaku sprovodi Udruženje Svetionik, pod pokroviteljstvom YTB-a. Taj program neformalnog obrazovanja studenata i srednjoškolaca sprovodi se četvrtu godinu zaredom, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor YTB-a Eren izrazio je zadovoljstvo ogromnim interesovanjem učesnika, koje se povećava iz godine u godinu. On je kazao kako je uočio da je Balkanska omladinska škola pravi brend u Novom Pazaru i podsjetio da se program realizuje u osam država na Balkanu.

“Cilj sprovođenja Balkanske omladinske škole je da se duhovni i naučni svjetovi muslimanske omladine, turske omladine i one koja živi na ovim prostorima, približe jedni drugima i da sa iste tačke gledaju na svet. Želim da istaknem i posebno sam zadovoljan jer je početak realizacije ovog projekta počeo ovde u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je ustanova koja objedinjuje sve Bošnjake Sandžaka”, rekao je Eren na svečanosti u Novom Pazaru.

Osnivač Udruženja Svetionik, koje je Balkansku omladinsku školu realizovalo i ranije, Muhamed Demirović, rekao je kako projekat ima višestruki značaj za omladinu u Sandžaku. Smatra da projekat mlade usmjerava na pravi put i uči ih pravim vrijednostima.

“Ono što smo vidjeli u prethodnim godinama kroz Balkansku omladinsku školu je to da ona rezultira time da omladina, odnosno oni koji su pohađali ovaj projekat, dobijaju nova znanja i veštine. Svojim međusobnim druženjem i različitim studijskim putovanjima na kojima se omladina zbližava, oni postaju jedna duhovna porodica koja je okupljena oko zajedničkih osnovnih duhovnih i moralnih vrijednosti”, kazao je Demirović. 

Zahvalnost YTB-u za projekat Balkanska omladinska škola i mnoge druge realizovane u Novom Pazaru iskazao je i prvi čovjek tog grada, Nihat Biševac.

“Želim da izrazim zahvalnost YTB-u u ime građana Novog Pazara za sve ono što čine. U pitanju je niz realizovanih projekata, što se tiče infrastrukture, YTB je sagradio fudbalski teren na Rekreacionom centru, u srcu Novog Pazara koji mahom koristi naša omladina, YTB pomaže i sportskim klubovima, ali najznačajnija je njihova pomoć na polju obrazovanja naših mladih ljudi”, istakao je gradonačelnik Biševac. 

Predsjednica Bošnajčkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić kazala je kako će ta ustanova podržati i inicirati aktivnosti i svaki vid saradnje institucija Novog Pazara i onih iz Republike Turske, od kojih će benefite imati omladina u Sandžaku. Posebno je, kaže Curić, zadovoljna projektima koji mlade obrazuju i osposobljavaju za dalji naučni rad. Prema njenim riječima projekat čija je realizacija počela u Sandžaku je projekat koji omladini pruža znanje na dar.

“Ovaj projekat je uspješan zbog toga što svi partneri na ovom projektu, Udruženje Svetionik, YTB i sandžačka omladina pružaju maksimum i projekat daje takav rezultat da će ovaj kraj imati velike koristi i uspjehe nakon svake realizacije Balkanske omladinske škole”, rekla je Curić.

Podsjetimo, projekat Balkanska omladinska škola koji je namijenjen mladima do 25 godina, predstavlja višemjesečnu obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka. Ovo je četvrti put da Udruženje Svetionik iz Novog Pazara projekat realizuje u Sandžaku. Tokom posljednje dvije godine Svetionik je od tvoraca projekta, YTB-a, proglašavan i za najuspješnijeg organizatora Balkanske omladinske škole u svih osam država gdje se realizuje.

Tokom dvodnevnog boravka u Sandžaku, delegacija YTB-a sastala se sa predsjednicom BNV-a Curić i gradonačelnikom Novog Pazara Biševcem. ​​​​​​​