Društvo | 14.04.2022.

Objekat stavljen u funkciju 2018. godine

Direktor Muamer Tinjak za Stav: Studentski centar IZ u BiH olakšava i uljepšava studentski život

Ako moramo da izaberemo jednu stvar na koju smo posebno ponosni, rekao bih da smo se potrudili prije svega da osiguramo odlične uvjete za smještaj i kvalitetnu ishranu studenata po veoma niskim cijenama u odnosu na tržište. To smo uspjeli uz podršku Rijaseta IZ, Fonda bejtul-mala i kantonalnih ministarstva iz kojih studenti dolaze kroz subvencije koje osiguravaju studentima. Ako se ipak i pored ovoga našao neki student da ne može da izmiri svoje obaveze, tražili smo način da im pomognemo kroz pomoć ureda za društvenu brigu ili stipendiju od nekih donatora

Razgovarala: AMINA ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Izgradnja Studentskog centra Islamske zajednice u Sarajevu počela je 2013. godine, ali zbog nedostatka finansija, projekt nije mogao biti završen. Iz tog razloga je 2015. godine Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisala protokol s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske o izgradnji i opremanju Studentskog centra. Tako su 2016. godine ponovo započeti radovi, a sam centar otvoren je 2018. godine. O dosadašnjem radu, uvjetima, mogućnostima, kao i planovima u budućnosti za Stav govori dr. Muamer Tinjak, direktor Studentskog centra IZ.

STAV: Studentski centar IZ počeo je s radom krajem 2018. godine. Kako bi ocijenili period iza vas? 

TINJAK: Svaki je početak težak, puno je otvorenih pitanja, uspostavljanje sistema, izgradnja institucije, kvalitetna administracija i procedure, mnoštvo pravnih akata i dokumenata važnih za uspješan rad, opremanje objekta i organizacijske pripreme za početak rada prije početka akademske godine. Kada pogledate, mnogo je to različitih aktivnosti u isto vrijeme koje treba uspostaviti s osobljem koje ste tek upoznali nakon provedene konkursne procedure. Studentski centar je počeo s radom od septembra 2018. godine, a zvanično otvorenje bilo je nešto kasnije krajem iste godine i do sada je, sa zadovoljstvom možemo reći, imao veliki uspjeh. To cijenimo prema komentarima, mišljenju i povratnim informacijama naših korisnika, prije svega studenata, ali i svih drugih koji su posjetili Centar i imali neku aktivnost, seminar, sastanak, tribinu, okrugli stol, radionicu ili sastanak. Studentski centar nudi niz usluga koje podržavaju studente, olakšavajući im studentski život i profesionalni razvoj, ali i kroz saradnju s institucijama unutar IZ i šire nudi mnogo širi spektar usluga. Ovaj centar je mjesto gdje studenti mogu pronaći pomoć u učenju, socijalizaciji, učestvovati u raznim aktivnostima, opustiti se sa svojim kolegama u studentskom klubu, fitnes sali i sportskim terenima i steći nova prijateljstva koja traju i kojih se svi rado sjećamo. Moram naglasiti da su korisnici Studentskog centra studenti sa svih fakulteta Sarajevskog univerziteta, što smatramo pravim bogatstvom kada su u pitanju druženja, prijateljstva i međusobno pomaganje.

STAV: Ako bismo uporedili prvu godinu djelovanja i danas, je li se povećalo interesiranje studenata?

TINJAK: Rekao bih da je upravo veliki pokazatelj uspjeha rada Centra interesiranje studenata na konkursima koji objavljujemo 15. juna svake godine za smještaj u dom Studentskog centra, jer na posljednjim konkursima koje smo imali zabilježeno je duplo veće interesiranje studenata nego što smo mogli po kapacitetu prihvatiti, tako da, nažalost, moramo vršiti selekciju na osnovu jedinstvenih kriterija koje je usvojio Rijaset IZ, a koji daju prednost uspjehu tokom studija, socijalnoj strukturi porodice, broju djece koja se školuju i dr. Centar nudi dobar smještaj za studente po veoma pristupačnim cijenama, kvalitetno osoblje koje je ljubazno i uslužno i čini sve da se studenti osjećaju kao kod kuće. Sve u svemu, rekao bih da je period od manje od četiri godine do sada bio veoma uspješan. Nastavit ćemo vrijedno raditi na tome da Studentski centar bude što bolji, kako bi se studenti osjećali dobro i napredovali u učenju. Za uspjeh Studentskog centra zaslužan je i dobar odnos i podrška koju imamo od osnivača Rijaseta IZ i saradnja s drugim institucijama: Fakultetom islamskih nauka i Sarajevskim univerzitetom, općinama i Gradom Sarajevo.

STAV: Možemo reći da je težak period pandemije iza nas. Kako ste se vi izborili s tim periodom, s obzirom na to da je i nastava bila online i sl.?

TINJAK: Period pandemije, koji je, hvala Bogu, sada iza nas, bio je težak za svaku ustanovu, a pogotovo ustanovu koja se brine o smještaju i ishrani studenata koji su u stalnom kontaktu s velikim brojem osoba. Morali smo prije svega osigurati sigurnost i zdravlje studenata, a nakon toga im omogućiti kvalitetno funkcioniranje online nastave. Centar je uvijek bio tu da studentima pomogne, na bilo koji način, osiguravanjem dobre Wi-Fi mreže, organizacijom različitih online aktivnosti i davanjem kvalitetnih savjeta. Uz pomoć naših partnera opremili smo dvije online učionice za online nastavu i ispite, tako da su studenti u kvalitetnom okruženju koje su neki fakulteti zahtijevali prilikom polaganja ispita mogli da to učine. Uprkos činjenici da se nastava odvijala online, veliki broj studenata je boravio u Domu, iako su u tom periodu mogli otići svojim kućama, što govori u prilog činjenici da smo se ipak dobro snašli u tom veoma teškom periodu i pružili podršku našim studentima.

STAV: Šta je to na šta ste posebno ponosni kada je u pitanju Centar?

TINJAK: Ako moramo da izaberemo jednu stvar na koju smo posebno ponosni, rekao bih da smo se potrudili prije svega da osiguramo odlične uvjete za smještaj i kvalitetnu ishranu studenata po veoma niskim cijenama u odnosu na tržište. To smo uspjeli uz podršku Rijaseta IZ, Fonda bejtul-mala i kantonalnih ministarstva iz kojih studenti dolaze kroz subvencije koje osiguravaju studentima. Ako se ipak i pored ovoga našao neki student da ne može da izmiri svoje obaveze, tražili smo način da im pomognemo kroz pomoć ureda za društvenu brigu ili stipendiju od nekih donatora. Nismo dozvolili da bilo koji student ima na umu na prvom mjestu finansijske poteškoće i učinili smo sve što smo mogli da to riješimo, jer smatramo da se oni trebaju baviti naukom i studiranjem, a ne rješavanjem takve vrste problema. Ovo je četvrta godina zaredom kako Centar uspješno sarađuje i pomaže studentima da ostvare svoje ciljeve i podržava studente u njihovim akademskim karijerama. Istaći ću i činjenicu da je jedan broj studenata za vrijeme svog boravka završio učenje hifza i stekao zvanje hafiza Kur'ana, na što smo posebno ponosni.

STAV: S obzirom na to da je mjesec ramazan, imate li posebne aktivnosti u Centru?

TINJAK: Mjesec ramazan je sam po sebi poseban, a u Studentskom centru je drugačiji zbog toga što su sve aktivnosti Centra usmjerene i prilagođene ramazanskim adetima i ibadetima. Za studente se pripremaju sehuri i iftari i život u Centru dobija na dinamici jer se studenti okupljaju i druže posebno u periodu od iftara do sehura. Uprava Centra za njih u tom periodu osigura gostovanje eminentnih predavača, organiziraju se susreti i zajednički iftari studenata s udruženjima studenata s drugih fakulteta, a uz podršku uprave Rijaseta organiziraju se susreti sa studentima iz komšijskih zemalja i bh. dijaspore. Također bih istakao podršku koju radimo sa studentima koji dostavljaju iftare osobama treće životne dobi koji nemaju nikoga da brine o njima u komšiluku Centra. Na sličnom projektu sarađujemo i s nekim udruženjima gdje isto pripremamo iftare koji se dostavljaju na adresu.

STAV: Nedavno ste započeli i aktivnosti posjete studenata džematima u drugim gradovima. Koji je cilj aktivnosti i kakvi su utisci studenata?

TINJAK: To je također jedna od aktivnosti koju smo pokrenuli nakon pandemije jer je ranije bilo praktično nemoguće. Tu aktivnost zovemo “Džuma u bosanskohercegovačkim gradovima”, gdje naši studenti u pratnji koordinatora za edukativne aktivnosti imaju priliku da putujući upoznaju svoju domovinu posjećuju mjesta u kojima nisu prije bili, druže se s lokalnim stanovništvom, obavljaju džuma-namaz u tim mjestima i posjećuju znamenita mjesta tog kraja. Ovo se pokazalo kao jedna veoma dragocjena aktivnost gdje studenti imaju priliku saznati kako ljudi žive u tom kraju, putuju po prelijepoj Bosni i Hercegovinu i dive se ljepotama koje su tu oko nas, ali smo ih zanemarili i tražimo te ljepote negdje drugdje, ne koristeći i ne poznajući vlastite resurse. Utisci studenata su jako dobri i svaki put imamo sve veće interesiranje onih koji žele da putuju, nastojimo da omogućimo što većem broju studenata da budu dio ove priče. Pokazalo se upravo ono što smo i pretpostavljali – većina njih nije prije bila u ovim gradovima i samim tim opravdanost ovog projekta je evidentna.

STAV: Šta su vaši planovi za budućnost, što vam nedostaje?

TINJAK: Svaki rad, bez obzira na to koliko bio dobar, može biti unaprijeđen i poboljšan i mi nastojimo da radimo na sebi kroz sve naše aktivnosti. Veoma nam je važno da čujemo glas i mišljenje naših studenata i postavimo se u njihovu poziciju i sagledamo funkcioniranje Centra s njihove tačke gledišta i to nam uveliko pomaže da razmišljamo i radimo drugačije. Tu aktivnost provodimo preko studentskih koordinatora, grupa sa studentima koje imamo preko raznih medija, komunikacije i društvenih mreža. Teme o kojima često razgovaramo jesu sadržaj menija, kvaliteta i raznovrsnost hrane, pitanja smještaja, druženje studenata u večernjim satima, čuvanje imovine Centra i dr.

Voljeli bismo da je u Centru veći broj dvokrevetnih soba jer sve veći broj studenata ima potrebu za individualnim učenjem i boravkom, pogotovo naši studenti hafizi, zatim studenti Medicinskog fakulteta i drugi koji imaju obimnije nastavno gradivo. Iako postoje dvije čitaonice, biblioteka i nekoliko manjih prostorija koje studenti koriste za učenje u vrijeme ispitnih rokova, traži se mjesto više za mirnije učenje i spremanje ispita.

Naš plan je prije svega da čuvamo i unapređujemo postojeću imovinu Centra kao vakuf, a također se nadamo da ćemo realizirati i naše planove za budućnost. Planirali smo da pokrenemo aktivnosti oko izgradnje trećeg paviljona u dvorištu Centra, kao i izgradnju fiskulturne dvorane na postojećem vanjskom sportskom terenu s pratećim objektima jer zbog velikog interesiranja studenata na konkursima postoji stvarna potreba za proširenjem kapaciteta Centra.

STAV: Organizirate razne seminare i promocije u Centru, čime se razlikujete od drugih. Koje promocije biste izdvojili? Šta je studentima posebno zanimljivo?

TINJAK: Organiziramo različite radionice u saradnji s ustanovama i uredima IZ iz različitih oblasti, studenti više vole taj pristup nego kad im se govori “ex cathedra”. Čak i kada imamo tribinu za studente, nastojimo da to realiziramo na dinamičan način, da se studenti uključe sa svojim komentarima i pitanjima. Vole učestvovati u organizaciji okruglih stolova na poznate teme kao što je bilo u mjesecu rođenja Poslanika, ali i promociji knjiga na kojima govore eminentni promotori i autori. U tom slučaju uvijek ima grupa zainteresiranih studenata koji su dio organizacije i velika su podrška za realizaciju navedene aktivnosti. Mi nastojimo da ih uključimo jer želimo da su oni dio tima, a ne samo pasivni slušaoci jer oni trebaju da preuzmu taj posao od nas i trebaju da se uče na vrijeme i iskoriste svu moguću podršku.

STAV: Koliko je trenutno popunjen smještaj? 

TINJAK: Od početka našeg rada popunjenost kapaciteta Studentskog centra je veoma zadovoljavajuća. U vrijeme pandemije u drugom semestru 2020. i 2021. godine bilo je manjeg odustajanja zbog online nastave, ali to nije dovelo u pitanje kvalitetno funkcioniranje Centra i svih naših aktivnosti koje organiziramo. U ovoj akademskoj godini popunjenost je sto posto i trenutno nemamo slobodnih kreveta. Za prošlogodišnji konkurs smo imali veliko interesiranje, što očekujemo i ove godine kada raspišemo konkurs u mjesecu junu.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

“Krila slobode” na Golom brdu svjedoče o uzvišenoj borbi Armije RBiH

Priče o muslimanskim vojnicima u australijskoj vojsci otrgnute iz zaborava

Bangladeš pogođen toplotnim talasom: Hiljade vjernika uče dove za kišu

Bosna mora biti ponosna što je imala Dževada Jahića u svojim redovima