"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem", ovako je glasila prva rečenica saopćenja za javnost, koje je objavljeno na zvaničnoj stranici predsjednika bh. entiteta Rs i lidera SNSD-a, o ishodima jučerašnjeg sastanka tandema Dodik-Konaković.

Na ovaj način, jasno je, sa zvaničnog kanala komunikacije sa širom javnošću Milorada Dodika poslana je poruka da je jučerašnji sastanak u Banjoj Luci bio, vjerovali ili ne, bilateralni diplomatski susret. Da je zaista ovaj sastanak planiran kao "bilateralni diplomatski susret" najbolje govore i same teme i način dijaloga koji su vodili čelnici SNSD-a i Naroda i pravde.

Naime, Milorad Dodik je, poput nekog vanjskog faktora, nekog međunarodnog patrona, poručio Elmedinu Konakoviću da je "neophodno da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom i da je potrebno smanjiti međunarodni intervencionizam kako bi bio napravljen korak ka dodatnoj stabilizaciji". Osim toga, on je rekao i to da je "sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem razgovarao o svim pitanjima te da je ovo dobra praksa da bi smanjili nesporazum".

Predsjednik NiP-a, svjetan ili ne onoga šta čini, iako to više nije ni bitno, nakon opravdanog bijesa javnosti pokušao se "oprati" na davno isproban, ali već potrošen način – na društvenim mrežama.

"Moj odlazak u Banja Luku imao je za svrhu gostovanje u emisiji 'Telering', a nakon toga sam se kao predsjednik Naroda i pravde sastao sa svojim stranačkim kolegom iz SNSD-a Miloradom Dodikom", rekao je bivši košarkaš uz, kako je naglasio u svojoj izjavi, objelodanjenje napuštanja kormila NiP-a i prelaska u SNSD.

Dakle, iako je Dino pokušao jučerašnji susret predstaviti kao dijalog koalicionih (ili, kako on reče, stranačkih) kolega, ipak je riječ o puno većem, namjernom ili nenamjernom, propustu. Propustu koji se ne može nikako drugačije okarakterizirati nego kao veleizdaja. Za razliku od svih prethodnih vlasti, svih prethodnih ministara vanjskih poslova, bez obzira na to koliko oni loši ili dobri bili, predsjednik NiP-a ostat će upamćen kao prva osoba u postratnoj BiH koja vodi, barem na papiru, prodržavnu politiku, a koja je pristala na susret kojim će legitimizirati bh. entitet Rs kao nezavisnu državu.

Elmedin Konaković je prije svega u Banja Luku otputovao automobilom ministarstva na čijem je čelu, u toku sastanka Milorad Dodik ga konstantno oslovljava s "ministar", a u razgovoru uglavnom su se bazirali na imenovanja u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ono što je najbolnija činjenica i najveće poniženje jeste da su Elmedin Konaković i Milorad Dodik tokom obraćanja za medije iza sebe i govornice za kojom su stajali imali zastave BiH i entiteta Rs, jednu uz drugu, koplje uz koplje. Milorad Dodik dok je bio u Predsjedništvu BiH iza svojih leđa imao je isključivo zastavu BiH kada god bi se sastajao s međunarodnim zvaničnicima, a entitetske zastave uopće nije bilo ili je stajala negdje u zapećku (možda na stolu lidera SNSD-a), a Elmedin Konaković, koji se od početka političkog djelovanja busa u prsa svojim patriotizmom i borbom za istinu u prošlosti i za bolje sutra, bez ispaljenog metka državu je wannabe diplomatskom gestom bacio pod noge.

Mnogi bi neuki savjetovali Elmedinu Konakoviću da se povuče i čeka dok oluja prođe, ali njegovi savjetodavci skupa s njim vjerovatno još uvijek nisu svjesni da bavljenje politikom na kantonalnom (što im je do sada bio maksimum) i na državnom nivou nije ista stvar. Najtragičnije je što su već pojedini svjetski mediji, posebno oni ruski, već pohvalili uspješan sastanak "predsjednika Rs-a s ministrom vanjskih poslova BiH".

Naravno, o prvoklasnoj diplomatskoj sramoti Elmedina Konakovića šute njegovi podređeni u koaliciji "Osmorka". Ne čuje se ni glas. U međuvremenu je stigla reakcija iz Stranke demokratske akcije koja je navela da je omogućavanjem predsjedniku jednog bh. entiteta da mimo Ustava i zakona učestvuje ne samo u kreiranju vanjske politike, nego i u kadroviranju u Ministarstvu vanjskih poslova, Elmedin Konaković ponizio državne institucije, a posebno Predsjedništvo BiH.

Pri tome je, kako su naveli, olako prešao preko činjenice da je riječ o entitetskom čelniku koji je odlikovao Vladimira Putina, organizirao neustavnu milititarističku paradu zajedno s ruskim paravojnim organizacijama, i koji svakodnevno nasrće na državu BiH.