Ivan Kordić, hrvatski i bosanskohercegovački pjesnik, književni kritičar i novinar, dobitnik je Nagrade “25. novembar” u kategoriji za životno djelo.

Čitanjem lirike ovog vrhunskog književnika, prema riječima predsjednice žirija doc. dr. Ene Begović-Sokolija, koji je jednoglasno odlučio da upravo njemu pripadne vrijedno priznanje, čitalac biva iskustveno, spoznajno i asocijativno obogaćen, a hrvatska i bosanskohercegovačka književna produkcija njegovim opusom postala je bogatija za kanonskog i antologijskog autora.

S obzirom na to da Ivan Kordić danas nije mogao prisustvovati dodjeli nagrade zbog trenutnog zdravstvenog stanja, umjesto njega ovo priznanje preuzeo je Dinko Kordić, njegov sin, koji se u nekoliko riječi zahvalio u očevo ime.

“Moj otac nije mogao danas biti u Srebrenici, ali umjesto njega sada sam tu ja i u njegovo ime prenosim svima pozdrave i zahvale. Ivanu Kordiću izuzetno je drago što je njegovo životno djelovanje prepoznato te što je, u konačnici, nagrađeno ovim vrijednim priznanjem. Još jednom se zahvaljujem i u očevo, a i u svoje ime”, istakao je Dinko Kordić te je pročitao dvije očeve pjesme, koje bi, kaže, pročitao i sam pjesnik da je bio u prilici doći u Srebrenicu.