"Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da provodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korištenju najgrubljih sredstava i utjecaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmera", rekao je Lavrov i dodao je da je sve što se desilo cinizam i licemerje Zapada.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odahnuo, niti je smio odbiti Lavrova, a ni očito svrstavanje mu nije išlo u korist, pa je otkazivanje najbolje za njega. S druge strane, Milorad Dodik tuguje, on će se zadovoljiti sjednicom Narodne skupštine čija će jedina tema biti "informacije o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske”. Mada se tu sve zna, Dodiku je mjesto u Rusiji, on je već najavio svoju posjetu ovoj zemlji i, pošto je među zaista rijetkim koji podržavaju Putinove ratne avanture, bilo bi dobro i da ostane gore, biće veća podrška.

Do otkazivanja posjete došlo je nakon što su Bugarska, Crna Gora i Sjeverna Makedonija zabranile prelet njegovog aviona preko ovih zemalja.

Očito je ova odluka izazvala bijes u Rusiji. Najdalje je otišao direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dimitri Rogozin, koji je u svojoj poruci spomenuo i nove ruske interkontinentalne balističke rakete Sarmat.

"Znate šta je dobro kod Sarmata? On neće tražiti dozvolu za prelet od kukavičkih Bugara, prevrtljivih Rumuna i Crnogoraca, koji su izdali našu zajedničku historiju. Kao i razni drugi šveđani”, napisao je Rogozin na Twitteru. Ne treba zamjeriti, on je ipak zagledan u nebo, a ne u zemlju, pa ne vidi veliku razliku između Rumunije i Sjeverne Makedonije.

Ali, kako ruski zvaničnici posljednjih mjeseci otvoreno prijete cijeloj Evropi, najčešće uprazno, rijetko ko ih u tim prijetnjama uzima za ozbiljno.