Omladinsko udruženje bosanskohercegovačke dijaspore "Pangea" sa sjedištem u Njemačkoj, regiralo je na najavljeno odlikovanje izraelskog historičara Giedona Greifa, koji je poznat po negiranju Genocida u Srebrenici. Naime, Greif je učestovao u propagandnom izvještaju "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u regiji Srebrenica" koji nastoji negirati historijske činjenice o Genocidu u Srebrenici koji su počinile vlasti i vojska i policija entiteta Republika Srpska.

Saopštenje udruženja "Pangea" prenosimo u cjelosti:

Kao njemačko-bosanskohercegovačka mreža koja zastupa interese bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj, želimo se osvrnuti na najavljeno odlikovanje izraelskog historičara Gideona Greifa. Nakon prvih medijskih izvještaja o ovoj najavi dobili smo na desetine poruka ogorčenih sugrađana iz Njemačke i susjednih zemalja koji ne mogu razumjeti takvu čast.

U saopćenju citiramo iz skandaloznog završnog izvještaja takozvane Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u regiji Srebrenica, pozivamo se na izjavu zamjenika predsjednika Svjetskog jevrejskog kongresa Menahema Z. Rosensafta, koji je prošlog ljeta oštro kritikovao komisiju na čijem je čelu bio Greif.

Pozivamo se i na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (UN-ov tribunal za ratne zločine, skraćeno ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ). Osim toga, nažalost nepoznate široj javnosti, pozivamo se na presude njemačkih sudova koji su, pored Srebrenice krajem 1990-ih i početkom 2000-ih, utvrdili genocid i u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992-1995. Značajne dijelove ovih presuda potvrdio je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

U ovom saopštenju navodima predmet „Jorgić“, predmet „Novislav Đajić“ i predmet „Maksim Sokolović“. Na kraju, predsjedniku Steinmeieru preporučili smo projekat oralne historije i intervjue preživjelih osoba Genocida u Memorijalnom centru Srebrenica i samu posjetu Memorijalnom Centru kako bi na licu mjesta intenzivno razmišljao o tome šta bi odlikovanje negatora genocida značilo za ljude koji su sve izgubili tokom jula 1995. godine, navodi se u saopštenju.

Tekst saopštenja na njemačkoj jeziku