U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji je ne baš tako davno živio pod granatama, u kojem je život izgubilo više od 11.000 ljudi, među njima i veliki broj djece, i dan-danas se vuku traume iz ratnog perioda. Među Sarajlijama svakodnevno se kreću oni i djeca onih koji su “trenirali strijeljanje” upravo na njima, a jasno je da se bilo čija djeca ne mogu optuživati za grijehe roditelja. No, u ovom slučaju očito je da jabuka nije pala daleko od stabla i da dio srpske omladine određuje odgoj koji je zasnovan na iracionalnoj mržnji prema drugom i drugačijem.

Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu obratili su se pismom redakciji Stava u kojem navode kako već godinama trpe provokacije od kolegica i kolega koji studiraju s njima, a koji dolaze iz šire okolice Sarajeva u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo. Kako stoji u njihovom obraćanju, tako je bilo i ovoga januara kada je nekoliko studenata FKKSS srpske nacionalnosti u povodu obilježavanja neustavnog Dana Republike srpske u internim grupama na društvenim mrežama napravljenim za razmjenu nastavnog materijala direktno provociralo ostale kolegice i kolege nacionalističkim komentarima. Osim toga, tih nekoliko studenata, kako se tvrdi, koordinirano su na svojim profilima na društvenim mrežama dijelili sadržaj koji su ostali budući kriminalisti, kriminolozi i stručnjaci za sigurnost ocijenili uznemirujućim.

Da stvar bude još gora, u pismu se navodi da je jedna od studentica FKKSS koja je prije nekoliko dana slavila neustavni Dan RS-a kćerka bivšeg pripadnika Vojske Republike srpske, a danas službenika na rukovodećoj poziciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na Ilidži, što nas sve tjera da se zapitamo da li kao društvo nagrađujemo one koji su se gotovo četiri godine svim silama trudili da nas fizički ne bude, dok djeca šehida i poginulih boraca, ali i ratnih vojnih invalida te demobilisanih boraca čekaju u redovima na biroima za zapošljavanje. Valja istaći i to da je nemoguće bilo kome zabraniti studiranje i uskratiti mu priliku za obrazovanje, posebno ne u jednom glavnom gradu koji sam po sebi treba biti otvoren i odbijati getoizranje bilo kojeg oblika, ali se svako nedolično ponašanje koje šteti ili remeti druge treba na adekvatan način sankcionirati.

Predsjednik Vijeća studenata spomenutog fakulteta Imran Polovina objasnio je kako je u ovom slučaju stvar u potpunosti čista – proslavljanje Dana RS-a je neustavno, i to je sudska odluka, a ne bilo čije mišljenje. Ističe i to kako je porazno da se pojedini studenti FKKSS-a, koji u toku studija imaju čitav niz predmeta usko vezanih za pravo, sami suprotstavljaju definiciji pravosnažne odluke.


Imran Polovina

“Odluke sudova su takve kakve jesu i trebamo ih svi poštovati, bez izuzeća. Svima onima koji ne poštuju pravosnažne odluke, a studiraju na FKKSS-u, to treba biti na sramotu jer time pokazuju da ništa nisu naučili. Svakako da nije moguće nekome zabraniti da se školuje i da priča/piše, ali treba ići u tom smjeru da se kazne svi oni koji rade ove grozne stvari ako već postoji zakonska mogućnost. Ovo nije stav Imrana Polovine, ovo je stav velike većine studenata FKKSS-a, bit ću slobodan reći, i studenata drugih fakulteta koji funkcioniraju pod kapom Univerziteta u Sarajevu. Studenti su tu da ukažu na sve ono za šta smatraju da nije kako treba, a na nadležnim je da djeluju. Došlo je vrijeme generacija koje će se boriti za pravdu, vrijeme onih koji će snažno stajati jedni uz druge“, podvukao je Polovina. 

Jasmin Ahić, dekan FKKSS-a, u izjavi za Stav kazao je da na FKKSS-u, kao organizacionoj jedinici Univerziteta u Sarajevu, u sklopu univerzitetskog Etičkog savjeta funkcionira fakultetski Etički odbor, koji u službenoj formi do sada nije imao nijednu zaprimljenu službenu prijavu za bilo kakav oblik uznemiravanja.

“Na službenim forumima koji postoje na našem fakultetu nikada se nije povela diskusija niti bilo šta drugo što bi moglo dovesti do neakademske rasprave, a kamoli rasprave koja bi mogla uznemiriti studente na bilo kojoj osnovi. Stoga je svaka druga rasprava koja se odvija na privatnim forumima pojedinaca, makar oni bili i studenti, nešto u što fakultet ne može imati uvid niti ima prostor za uvid. U konkretno ovom slučaju iznenađeni smo da uopće postoje interne grupe u kojima se razmjenjuje materijal te da se bilo koji zvanični forum fakulteta dovodi u vezu s nekim internim grupama za razmjenu dokumenata i nastavnih materijala. U svakom slučaju, uznemiravanje na bilo kojoj osnovi je nedopustivo i svaka prijava u pisanoj formi Etičkom odboru našeg fakulteta će biti razmatrana i procesuirana u skladu s Pravilnikom Etičkog odbora FKKSS-a i Etičkog savjeta Univerziteta u Sarajevu”, rekao je dekan Ahić.


Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Jasmin Ahić

On je istakao da postoji mogućnost sankcioniranja ako se neakademska rasprava povede na zvaničnim kanalima FKKSS-a koji ne moraju biti samo kabineti i amfiteatri, već i fakultetski službeni profili na društvenim mrežama. Kako kaže, do sada nije zabilježeno da se na ovim kanalima povela rasprava koja bi mogla povrijediti bilo čija osjećanja. 

Imran Polovina iznio je svoje mišljenje zašto se studenti do sada nisu žalili.

“S obzirom na to da su provokacije vezane za društvene mreže, do sada pojedinci nisu išli pismenim putem prema dekanatu ili nekom drugom tijelu koje djeluje u okviru našeg fakulteta. Pojedinac kao takav je nemoćan, bilo je potrebno da grupa, jedna kritička masa izrazi da im nešto smeta kako bi se djelovalo. Meni, kao predsjedniku Vijeća studenata, već se javio određeni broj studenata koji su se osjetili uznemirenim aktuelnim dešavanjima i najavljujem da ćemo vrlo brzo poslati jedan dokument u kojem ćemo tražiti od nadležnih na našem fakultetu, pa i kompletnom Univerzitetu u Sarajevu, da reagiraju na pravi način”, riječi su predstavnika studenata Imrana Polovine.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Faruk Dević naglasio je da bi za svakog normalnog čovjeka ovakvo ponašanje bilo duboko uznemirujuće, nemoralno i svakako kažnjivo.

“Reguliranje sadržaja koji se distribuira na društvenim mrežama bi trebalo da bude u nadležnosti organa za istrage i gonjenje, čiji bi, po paradoksu, navedene osobe trebale biti uposlenici po završetku studija, s obzirom na njihovu stručnu spremu i kvalifikaciju. Sloboda govora na javnim mrežama trebala bi spadati u javni prostor koji potpada pod normativu u kojoj se ona ne smije zloupotrebljavati, kao što je po navodima kolega učinjeno. Univerzitet je interne odnose uposlenika te najšireg kruga univerzitetske zajednice i studenata regulirao Etičkim kodeksom. Kodeks u svom članu 12. regulira materiju uznemiravanja, gdje je strogo potcrtano sljedeće: 'Uznemiravanjem se naročito smatra svaki čin, pojedinačan ili uzastopan, verbalni, neverbalni ili fizički, koji stvara ili pridonosi stvaranju neugodnih i neprijateljskih radnih i obrazovnih okolnosti ili koji drugu osobu zastrašuje, vrijeđa ili ponižava.' S obzirom na to da je navedeno da u konkretnom slučaju postoje provociranja među studentima, koja bi u tom slučaju kršila Etički kodeks, smatram da je opravdano traženje provođenja postupka pred Etičkim odborom članice Univerziteta, kako bi se ispitale povrede Kodeksa”, podvukao je Faruk Dević, te je kao predsjednik krovnog tijela studenata Univerziteta u Sarajevu oštro osudio sve akcije uznemiravanja i provociranja kolega, posebno uzevši u obzir da je u Sarajevu mučki ubijeno više od 11.000 ljudi te da navedene akcije predstavljaju napad na zdrav razum, osjećaje i humanost.


Predsjednik SPUS-a Faruk Dević

Kako je dodao, u toku njegovog rukovođenja SPUS-om, privatnim kanalima zaprimao je informacije o sličnim dešavanjima te je nastojao da pomogne kolegama da dođu do rješenja situacije.

“Nažalost, ta dešavanja su nastala kao kulminacija i preslikavanje događaja iz manjeg bh. Entiteta, gdje na čelu povorke koja nosi zastavu na obilježavanju neustavnog Dana RS-a stoje čelnici Unije studenata RS-a. Kao Predsjedništvo Unije studenata FBiH, osudili smo ponižavajuće ponašanje te organizacije i uputili urgenciju Evropskoj studentskoj uniji sa zahtjevom za isključenjem Unije studenata manjeg bh. entiteta iz rada Evropske unije studenata. To i svako slično ponašanje smatram nemoralnim, nenormalnim i poražavajućim za studentski aktivizam”, ističe.

Obratili smo se i kantonalnom ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici sa zahtjevom da nam odgovori na pitanja kako je moguće da nekadašnji pripadnici VRS-a rade u MUP-u KS te, ako je već morala biti zadovoljena nacionalna kvota, zašto nisu uposleni oni Srbi, Hrvati i ostali koji su branili Sarajevo ili barem bili u Sarajevu za vrijeme opsade, da li MUP KS vrši revizije biografija uposlenika i kako je moguće zaštititi studente Univerziteta u Sarajevu od nacionalističkih provokacija, ali do dana pisanja teksta nismo dobili odgovor na naš upit.


Čekamo odgovore ministra Admira Katice