Predstavnici nekoliko boračkih udruženja pripadnika Vojske Republike Srpske iz Modriče potpisali su saopćenje u kojem navode kako je na "korektnu posjetu Modriči Edina Ramića, ministra za izbjeglice i raseljena lica Federacije Bosne i Hercegovine, sjenu bacila Amina Kavazović, potpredsjednica Aktiva žena SDA BiH, koja je ministru uručila grb Armije RBiH u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra".

Kako oni navode, ovim potezom je "uvrijedila većinu stanovništva Modriče" jer smatraju da je taj grb "simbol stradanja srpskog naroda u proteklom ratu u BiH". Ističu i to da bi ovaj potez mogao podignuti međunacionalne tenzije u ovom dijelu BiH.

"Obzirom da je znak takozvane Armije BiH nije poželjan u Republici Srpskoj, jer izaziva međunacionalnu netrpeljivost, pozivamo nadležne organe da sagledaju situaciju, da li u ovom činu ima krivičnog djela i da u skladu sa zakonom postupe. Istovremeno tražimo da se Skupština opštine Modriča odredi o ovom slučaju koji smo okarakterisali kao najeklatantniji primjer izazivanja međunacionalne mržnje i zloupotrebe gostoprimstva Modriče kao otvorenog grada za sve ljude bez obzira na naciju, vjeru i boju kože", prenijeli smo dio saopćenja navedenih udruženja bez lektorskih intervencija u kojima, upozoravamo, još jednom agresorski vojnici nazivaju Armiju RBiH "takozvanom" iako je ona bila jedina legalna i legitimna oružana sila tokom agresije na našu zemlju.

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratnike u Odžaku, Vukosavlju i Modriči. Tom prilikom se sastao s predstavnicima povratnika gdje je razgovarano o potrebama povratničke zajednice.

S Ministarstvom prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona potpisan je ugovor o zajedničkom ulaganju koji se odnosi na nastavak izgradnje kružnog toka kod Male vijećnice u Odžaku, kao i ugovor o podršci u radu Hrvatskog nogometnog kluba "Dragovoljac" iz Odžaka.

S načelnicima općina Vukosavlje i Modriča Borislavom Rakićem, Jovicom Radulovićem i predstavnicima povratnika razgovarano je o projektima od značaja za povratnike.