Ultradesničarska španska partija Vox nastavlja s križarskim ratom u Ceuti, enklavi na sjeveru Afrike. U proljeće i tokom ljeta njihovi predstavnici u skupštini Ceute su nekoliko puta optuživali muslimanske regionalne zastupnike da se ponašaju "pro-marokanski". Njihove izjave bile su usklađene sa istupima vođe stranke, Santiaga Abascala, koji je muslimane Ceute označio kao "marokansku petu kolonu“ tokom  posjete gradu prošlog maja.

Sada su otišli još dalje. Vox traži da se iz službenog kalendara Ceute za narednu godinu ukloni Kurban bajram, zakazan za deveti juli a da se u kalendar važnih događaja 2022. godine uvrsti dan Svetog Danijela 10. oktobra.

Uključivanje muslimanskog praznika u službeni kalendar, kako je kazala lokalna političarka Kissy Chandiramani, znači "stavljanje praznika koji ne pripada našoj tradiciji ili našoj kulturi, onoj koja ipak nalazi neosporno okruženje u zapadnoj i kulturi Ceute, poput blagdana San Daniel."

Teresa López, zastupnica Voxa iz Ceute, na Twitteru se obrušila na Juana Jesúsa Vivasa, načelnika grada, tvrdeći da već "20 godina podvrgava Ceutu marokanizaciji".

Ta ultradesničarska formacija imala je najviše glasova u gradu na parlamentarnim izborima (35,54%), ali nije pobijedila na lokalnim izborima.

Prošlo je deset godina otkako je Kurban bajram uvršten u službene kalendare Ceute i Melille, što je bila odluka koju su u to vrijeme podržale sve političke snage a mediji pozdravili.

U Melilli su muslimani većina, a u Ceuti sa 85.000 stanovnika čine gotovo polovinu stanovništva. Čak vikednom postaju većina kada se mnogi nemuslimani ukrcavaju na trajekte kako bi te dane proveli u pokrajini Cádiz i vraćaju se tek u ponedjeljak rano ujutro.

Ima smisla da je najveći muslimanski praznik uključen u radni kalendar. Zanimljivo je da je Vox to prihvatio, iako nevoljko, 2019. i 2020. godine, ali se sada tome protivi. To je još jedan simptom daljnje radikalizacije te stranke a zbog načina njihovog djelovanja, predsjednik lokalnog parlamenta je nekoliko puta prekidao sjednicu.

PSOE (Socijalistička radnička partija) iz Ceute i Pokret za dostojanstvo i građanstvo (MDyC), mala većinski muslimanska grupa iz Ceute, na čelu s Fatimom Hamed, nisu zadovoljni činjenicom da u kalendaru grada postoji samo jedan islamski praznik. Žele uvesti i drugi veliki islamski praznik, Ramazanski bajram. Među lokalnim festivalima u Ceuti, dva su kršćanske tradicije, jedan muslimanski i jedan svjetovni.