Francuski napadač Kylian Mbappe najplaćeniji je fudbaler na svijetu sa zaradom od 128 miliona dolara i prvi je put ispred Lea Messija i Cristiana Ronalda, pokazuje lista koju je sastavio časopis Forbes. Francuski reprezentativac je na prviom mjestu sa tom godišnjom zaradom dok je Messi sa 120 miliona na drugom, a Cristiano Ronaldo sa 100 miliona na trećem mjestu.

Argentinac i Portugalac od 2014. drže prva dva mjesta na ovoj listi koju Forbes tradicionalno sastavlja. Neymar (PSG) sa 87 i Mohamed Salah (53) iz Liverpoola kompletiraju 'Top 5'.

No bez sumnje jedno od velikih iznenađenja je što se među 10 najplaćenijih pojavio Španac Andres Iniesta, koji je s 38 godina i dalje igra u Vissel Kobeu, a zarada mu se procjenjuje na 31 milion eura što ga stavlja na deveto mjesto na listi.

Ukupno se očekuje da će prvih deset najbolje plaćenih fudbalera ove sezone ostvariti rekordnu zaradu prije oporezivanja od 652 miliona eura, 11% više u odnosu na prošlogodišnjih 585 miliona eura. Samo prva tri čine više od 50% te brojke. Plaće i bonusi i dalje čine najveći dio ukupnog iznosa, poboljšavši se za 7% na 444 miliona dolara. Iako su gubici zbog covida 19 prethodno usporili kretanje zarade igrača, čini se da je oporavak u punoj mjeri.

Prema izvještaju Deloittea, klubovi Premier lige ovog su ljeta potrošili rekordnih 2,2 milijarde dolara na transfere, 67% više nego prije godinu dana.

Erling Haaland, koji se prvi put pojavio među prvih deset po zaradi, pridružuje se Mbappeu kao jedini igrač ispod 30 godina koji se nalazi na ovogodišnjoj listi. Na listi su još Robert Lewandowski (35 miliona dolara), Eden hazard (31 milion dolara) i Kevin De Bruyne (29 miliona dolara).