Softverska kompanija Kisi sastavila je ljestvicu najboljih gradova na svijetu za rad i život 2022. godine. Po njihovoj analizi Oslo, glavni grad Norveške, je najbolji grad za kombiniranje posla i privatnog života.

Kisi procjenjuje tri kategorije: intenzitet rada, u kojem se uzimaju u obzir faktori kao što su prekomjerni rad, godišnji odmori, nezaposlenost, inflacija, dani očinskog dopusta i stopa zapošljavanja; zatim društvo i institucije u kojima se cijeni kvalitet zdravstvene njege, pristup mentalnom zdravlju te stepen ravnopravnosti spolova i LGBT+; a posljednja kategorija ocjenjuje mogućnosti svakog grada koje mogu priuštiti njegovi stanovnici, dostupne mogućnosti za slobodno vrijeme, sigurnost, kvalitet zraka i nivo wellnessa i fitnessa.

Posvećenost okolišu, obrazovnom i zdravstvenom sistemu, visok stepen sigurnosti, veliki broj zelenih površina i visoka stopa dostupnih poslova čine Oslo vodećim na ljestvici. Na drugom mjesto najboljih gradova za život i rad je Bern (Švicarska), a na trećem Helsinki (Finska). 

U prvih 10 su i Zurich (Švicarska), Kopenhagen (Danska), Ženeva (Švicarska), Ottawa (Kanada), Sidney (Australija), Stuttgart (Njemačka) i München (Njemačka). Prema ovoj studiji, Švicarska koncentrira tri od 10 najboljih gradova za život i rad, a Njemačka ima dva.

S druge strane medalje su najgori gradovi u Kojima se najteže usklađuje posao I privatni život. Prema ovoj ljestvici, najlošiji rezultat ima Cape Town (Južna Afrika), a slijede ga Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Kuala Lumpur (Malezija), zbog velike preopterećenosti poslom. U top 10 najgorih gradova za život i rad su još i Sao Paulo (Brazil), Bangkok (Tajland), Buenos Aires (Argentina), Montevideo (Urugvaj), Hong Kong, Memphis i St. Louis.

Velike evropske prijestolnice poput Londona i Pariza zauzimaju 27. odnosno 28. mjesto od gradova u konkurenciji.