Svjetska ekonomija pretrpjelo je nagli pad zbog zdravstvene krize uzrokovane pandemijom Covid-19, u kojoj su velike i male firme ozbiljno pogođene.

Međutim, najnovija Bloomergova ljestvica donosi listu porodica s najvećim bogatstvom na planeti, porodica koje su nastavile povećavati svoje bogatstvo unatoč štetnim pojavama uzrokovanim virusom.

Porodica Walton

Ova je dinastija na vrhu ovogodišnje liste najbogatijih, ispred dvojice megamilijardera, Jeffa Bezosa i Elona Muska, te gotovo 100 milijardi dolara ispred druge najbogatije dinastije na svijetu, porodice Mars.

Ova porodica, nakon tri generacije, posjeduje 48% dionica Walmarta, jednog od najvećih lanaca supermarketa, stekavši bogatstvo od 238 milijardi dolara.

Porodica Mars

Frank Mars počeo je prodavati bombone od melase 1902. godine kada je imao samo 19 godina, a danas nakon pet generacija firma ima neto vrijednost od 141,9 milijardi dolara. Kompanija je najpoznatija po markama poput M & Ms, Milky way i Snickers, no proizvodi za njegu kućnih ljubimaca čine oko polovine prihoda firme.

Porodica Koch

Treća na listi je industrija nafte Koch, koju su od oca naslijedila braća Charles, David, Frederick i William Koch. Ova je tvrtka u rukama Charlesa i Davida čije je trenutnio bogatstvo oko 124 milijarde dolara.

Porodica Hermés

Šesta generacija porodice Hermés posjeduje francusku luksuznu modnu kompaniju najpoznatiju po torbama Birkin, koje mogu koštati stotine hiljada dolara. Porodična movina iznosi 111 milijardi dolara.

Porodica Al Saud

Kraljevska porodica po kojoj je Saudijska Arabija dobila ime svoje bogatstvo od 100 milijardi dolara može pripisati nacionalnim rezervama nafte. Prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, sin sedmog saudijskog monarha, kralja Salmana, lično kontrolira imovinu vrijednu više od milijardu dolara.

Porodica Ambani

Šesto mjesto zauzima porodica Ambani, koja ima neto vrijednost od 93,7 milijardi dolara, a posjeduje Reliance Industries, konglomerat kompanija koje se smatraju najvećim kompleksom za preradu nafte na svijetu

Porodica Wertheimer

Wertheimeri su vlasnici modne kuće Chanel koja je svijetu predstavila "malu crnu haljinu" i koja danas ima bogatstvo od 61,8 milijardi dolara.

Porodica Johnson

Na osmom mjestu su Johnsonovi sa vlasničkim kapitalom od 61,2 milijarde dolara, koji posjeduju kompaniju Fidelity Investments, koja je specijalizirana za fondove za upravljanje imovinom.

Porodica Thomson Reuters

S bogatstvom od 61,1 milijardi dolara, najbogatija porodica u Kanadi, Thomson Reuters zauzima deveto mjesto. Ova dinastija ima dvije trećine udjela u kompaniji Thomson Reuters.

Porodica Boehringer

Na posljednjoj poziciji najbogatijih porodica na svijetu nalazi se njemački farmaceutski div Boehringer Ingelheim s neto vrijednošću od 59,2 milijarde dolara. Kao apoteku ih je osnovao 1855. godine Albert Boehringer, a danas, više od 130 godina kasnije, porodica Boehringer i dalje je vlasnik kompanije.