Ramazan je u toku. Mjesec koji muslimani širom svijeta željno iščekuju, pripremaju se za njega. Ramazan je mjesec za koji su vezani brojni običaji, tradicija, ali i svojevrsno duhovno putovanje, mjesec u kojem ništa nije isto kao u ostalih jedanaest mjeseci. Kur’an i sunnet Božijeg poslanika ističu važnost ramazana.

U današnje vrijeme koristimo takozvane nove tehnologije kako bismo sebi u svemu olakšali život i svakodnevne obaveze. Držeći se starih običaja, usvajamo i neke nove. Tako su mnogi muslimani širom svijeta, posebno mlađe generacije, skloni korištenju mobilnih aplikacija koje im pomažu da bolje organiziraju svoj duhovni život, usklade svakodnevne obaveze s vjerskim dužnostima, ili da jednostavno pokušaju maksimalno iskoristiti blagodati ramazana.

Postoji mnogo takvih aplikacija, izdvojit ćemo neke od njih – možda nekome i pomognu da se bolje organizira tokom ramazana. Neke od ovih aplikacija mogu pomoći da ramazansko duhovno putovanje bude ljepše i uspješnije, barem za one koji su skloni korištenju novih tehnologija.

 “Ramadan 2022”

Aplikacija je dizajnirana za usmjeravanje vjernika u svakodnevne aktivnosti, vrijeme sehura i iftara, namaska vremena s obavijestima. Aplikacija sadrži 99 Allahovih lijepih imena, ramazanske dove, kao i kalkulaciju propuštenih dana posta koje vjernik treba nadoknaditi.

 “Lijepe izreke poslanika Muhameda, a. s.” (“Beautiful Sayings of Prophet Muhammad”)

Ova aplikacija korisnicima pruža veliku kolekciju prekrasnih izreka poslanika Muhameda, a. s. Zbirka je iz autentičnog islamskog teksta Riyad-us-Saliheen. Korisnicima daje napomene o sunnetu Božijeg poslanika, a sve je na engleskom jeziku.

 “Ramazanska dijeta” (“Ramadan Diet”)

Kako mnogi muslimani gube na težini zbog posta za vrijeme ramazana, ova aplikacija korisnicima daje napomene o prehrani, o tome šta treba, a šta ne treba raditi tokom svetog mjeseca. Predlaže vježbe i šalje obavijesti koje podsjećaju na pravo vrijeme za vježbanje i jelo.

 “Sunce i mjesec” (“Sun n Moon”)

Ova aplikacija uzima u obzir podatke globalnog sistema pozicioniranja (GPS) s pametnog telefona i precizno izračunava vrijeme izlaska i zalaska sunca, izlaska i zalaska mjeseca pomažući korisnicima da u skladu s tim prate vrijeme posta.

Korisnici mogu birati s liste gradova koristeći se dodatnim funkcijama, kao što su faze mjeseca u animaciji. Također, aplikacija uključuje kompas koji pokazuje položaj sunca i mjeseca. Ova aplikacija može upravljati različitim vremenskim zonama i ljetnim računanjem vremena.

 “Ramazanska dnevna dova” (“Ramadan Daily Dua”)

Ova aplikacija dizajnirana je s namjerom da pomogne korisnicima da izgovaraju dove specifične za svaki dan u ovom svetom mjesecu. Aplikacija uključuje i dove za iftar i sehur. Ima i engleski prijevod.

 “Muslim Pro”

Ova aplikacija obavještava korisnika o tačnom vremenu posta i namaskim vremenima jer je kalkulator vremena zasnovan na lokaciji uređaja korisnika. Ima i vizualne i audioobavijesti za ezan. Aplikacija korisnicima pruža audiorecitaciju Časnog Kur'ana s prijevodima. Također, pruža informacije o halal-restoranima i džamijama u okolini, te uključuje kompas za Kabu, koji korisnicima pokazuje smjer Meke. I ima puni muslimanski hidžretski kalendar. Aplikacija je dostupna na četrnaest jezika.

 “Islamske čestitke” (“Islamic Greeting Cards”)

Korisnici ove aplikacije mogu slati islamske kartice svojoj porodici i prijateljima dijeleći ajete iz Kur’ana. Oni mogu koristiti i hadiske kartice, ili kartice koje educiraju druge o islamu. Ova aplikacija uključuje kartice dova, kartice zikra, hadisa te bajramske i ramazanske kartice.

“Čitač Kur'ana” (“Quran Reader”)

Ova je aplikacija interaktivna i omogućava korisnicima da čitaju, slušaju i proučavaju Kur'an jednostavnim dodirom i zadržavanjem na liniji koju žele recitirati. Korisnik može kreirati bilješku i vidjeti prijevod. Aplikacija omogućava korisnicima da traže naziv sure ili određeni ajet i ima lijepo sučelje. Omogućava dijeljenje ajeta i komentare iz aplikacije. 

Islam Kit

Ova aplikacija sadrži neke od najvažnijih tema i knjiga vezanih za islam i pomoći će muslimanima da ostanu u kontaktu s Kur'anom, hadisom i znanjem o vjeri općenito.

Dolazi s punim komentarom Kur'ana, izrekama poslanika Muhameda, a. s, kompletnim vodičem o manirima), dovama poslanika Muhammeda, a. s, biografijom poslanika Muhammeda, a. s, biografijama četverice halifa – Ebu Bekra, Omera ibn el-Hattaba, Osmana ibn Affana i Alija ibn Ebu-Taliba – te biografijama šezdeset ashaba.

“Ramadan Songs – Ringtones”

Ova aplikacija ima više od pedeset ramazanskih pjesama koje su komponirali poznati muslimanski muzičari širom svijeta. Možete ih koristiti i kao melodiju zvona na telefonu.

U ovoj aplikaciji postoji i zbirka ramazanskih pjesama posebno komponiranih za djecu, kako bi korisnici mogli upoznati svoju djecu sa svetim mjesecom ramazanom. Pjesme u ovoj aplikaciji iz različitih su zemalja te na više jezika kao što su engleski, arapski, hindi, urdu itd.