Hiljade vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona pristiglo je na centralni događaj manifestacije Dani mevluda i zikra na Derviškoj tekiji u Blagaju. Riječ je o najstarijoj kulturno-vjerskoj manifestaciji u Hercegovini. Svečanost je započela tradicionalnim mevludom u sklopu kojeg su odlomke iz Kur'ana učili poznati hafizi.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Mostarskog muftijstva Ilham efendija Puce naglasio je da je manifestacija utemeljena na okupljanjima vjernika na dovištima, koji se na taj način, kako kaže, nastoje približiti Stvoritelju, razmišljajući o korijenima, ali i sadašnjosti.

“Manifestacija je od velikog značaja za sve Bošnjake. Njome afirmišemo i promovišemo učenjake koji su ostavili neizbrisiv trag u tradiciji i historiji. Govorimo o sebi, identitetu, vjerskom, nacionalnom i kulturnom, a manifestacija je od velike važnosti ne samo za Mostar, već i za Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Puce.

Tradicija godišnjeg okupljanja i dovišta u Blagaju održavala se do 1925, kada je umro posljednji njen šejh, nakon čega je tekija postala samo turistička atrakcija. Tradicija je obnovljena 1975. godine.

Mevlud se prema kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira svake druge subote u maju.