- Dodik opet negira postojanje BiH, prijeti otcjepljenjem, i pričom oko izlaska policijskih snaga na entitetsku liniju (i šta će, po kojem osnovu, oni tamo raditi?) implicira mogućnost otvorenog sukoba.

Zna se šta su posljedice takvog djelovanja. Zna se i ko u tom slučaju na koji način koga treba hapsiti. Ono što se još uvijek ne zna i ne razumije je stanje uma pojedinaca u Sarajevu koji poziv i alarm za adekvatnu reakciju državnih organa osuđuju kao nekakvo stvaranje napetosti. Kao, mi to radimo iz političkih interesa. Kao mi izazivamo nemire, a oni su sve uzvišena staloženost. Kakvo glupavo, kratkovidno pseudomoralisanje!

Uvijek sam oprezan s kvalifikacijama tipa izdaja itd. Ali ne znam kako više interpretirati ovu anemičnost i aktivnu pasivnost nove vlasti koju čine i sarajevske NiP, SDP i NS. Umjesto da reaguju kako se od njih očekuje i makar simbolički se, najavom ostavki recimo, distanciraju od vlasti koja je neprijateljski nastrojena prema državi kojom bi trebala upravljati, oni napadaju nas!? Dobro, tako je kako je.

Ne želim na njih dalje trošiti ni slova. Njih će historija (i čarsija, sto je na ovim prostorima jednako važno), već obilježiti kako zaslužuju. Glavna dilema sada je šta i kako dalje. Ja mislim da je dosta. Mislim da je vrijeme da pokažemo da je došao trenutak kada je kap prelila čašu. Mislim da ne trebamo više trpiti da nas se u našoj zemlji dalje ponižava. Ja za sebe znam da više ne idem nigdje, ne pokušavam pregovarati i objašnjavati više ništa, niti namjeravam pognute glave iščekivati nečiji tuđi aršin i sud.

Očekujem i javno pozivam naš sigurnosni sistem da odbije bilo kakve napade na Bosnu i Hercegovinu. I mislim da nisam sam. Mislim da nas ima more koji nismo izgubili instinkt da se opiremo nasilju, ovim sve podlijim i ničim izazvanim nasrtajima na budućnost našeg postojanja ovdje… Mene nikakva policija neće zaustaviti nigdje na nikakvoj liniji razgraničenja u vlastitoj zemlji. Želim vam mirne praznike - neveo he Gratz.