Prema svemu sudeći, Denis Bećirović bit će kandidat “Trojke” za Predsjedništvo BiH te će time biti glavni protukandidat predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću. U medijima su se pojavile informacije da su njegovu kandidaturu podržali predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, NiP-a Elmedin Konaković i NS-a Edin Forto.

Ipak, Konaković je izjavio da “prolaze kroz preozbiljan proces i da prebiru svaki detalj važnosti ove funkcije”. Dodao je da, kada se odluče za kandidata, saopćit će to javnosti na konferenciji za novinare.

Iz ove izjave naslućujemo da Konaković ipak taktizira jer nije tajna da je sa strane NiP-a pokušavano da se proturi njihovu pridošlicu Denisa Zvizdića za kandidata. On je trebao biti neka vrsta programskog kandidata bez stranačke boje, što je, naravno, poprilično komično jer je riječ o nekadašnjem visokopozicioniranom dužnosniku SDA koji je prešao u Konakovićev NiP slijedeći svog bliskog rođaka Aljošu Čamparu.

Možemo pretpostaviti da Denis Zvizdić ovih dana uviđa koliku je grešku napravio. U najboljem slučaju, bit će kandidiran na istu poziciju na kojoj je i sada, kao nositelj liste za državni parlament, ako ga se kojim slučajem ne degradira na federalni nivo.

Za razliku od Čampare, kojem vjerovatno paše unutarnje funkcioniranje NiP-a po čaršijanerskim pravilima Elmedina Konakovića, pa tu pliva kao ribica u barici ili krokodilčić u močvarici, Denis Zvizdić je bio puno više i obrazovanjem i političkim pedigreom. Ipak, Zvizdić koji je iskustvo kalio u SDA i kojemu je od SDA dato povjerenje da vrši funkcije na najvišim pozicijama, sada je sebe sveo na to da mu politički put određuje politički potkapacitirani propali košarkaš koji je bio dio mladeži SDA dok je on bio kantonalni SDA moćnik. No, sada je kasno za naknadne spoznaje. Barem one političke. Ono što Zvizdić lično prolazi to on sam zna, a mi možemo tek pretpostaviti.

Nadalje, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević potvrdio je da je Bećirović prihvatljiva opcija za ovu stranku koja svoju snagu bazira u Bosanskoj Krajini. Ova politička opcija podržala je Bećirovića i na prošlim izborima, kada je izgubio utrku u srazu s kandidatom SDA Šefikom Džaferovićem. Također, Bećirovića podržava i posljednjih mjeseci poprilično tihi Fuad Kasumović u ime stranke nazvane Bosanskohercegovačka inicijativa “Fuad Kasumović”.

Ovakva konstelacija odnosa i podrške dovoljna je da eksponenti “Trojke” vrlo bahato i samouvjereno smatraju da će Bakir Izetbegović biti poražen u utrci za Predsjedništvo BiH. Konaković čak tvrdi da bi se to desilo da “Trojka” ima i dva kandidata. Međutim, populistička retorika neće osigurati pobjedu, a Konaković zaboravlja da su se mnogi precjenjivali u vezi s procjenama izgleda SDA i njenim kandidatima. Uostalom, Konaković je nekada bio dio kampanje SDA te je direktno ulizivački zagovarao Izetbegovićevu pobjedu kada se također medijski pumpalo da Izetbegović nema šanse u srazu sa protivkandidatima.