Još jedna podvala Elmedina Konakovića, što nije bilo teško, raskrinkana je. On je nedavno obmanuo javnost istakavši da je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj mogla predati zahtjev za reviziju presude protiv Srbije umjesto agenta Sakiba Softića.

U međuvremenu je Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, na svom Twitter profilu objavio dopis tadašnjeg šefa bh. diplomatije Igora Crnadka ambasadorici BiH u Haagu Mirsadi Čolaković u kojem jasno ističe da Ambasada ne može preduzimati bilo kakve radnje koje bi mogle biti tumačene kao interpretacija ili prejudiciranje zvaničnog stava nadležnih organa BiH.

"U skladu sa gore navedenim, kao šefa diplomatskog predstavništva BiH u čija zaduženja spada i komunikacija sa Međunarodnim sudom pravde u Haagu, želim da Vas obavijestim da u odsustvu zakonite odluke nadležnog organa BiH (Predsjedništvo BiH), kao i izričite instrukcije Ministarstva inostranih poslova BiH, Ambasada BiH u Haagu ne može preduzimati bilo kakve radnje koje bi mogle biti tumačene kao interpretacija ili prejudiciranje zvaničnog stava nadležnih organa BiH o gore navedenom pitanju (podnošenje aplikacija, davanje pravno obavezujućih izjava, diplomatskih agitacija i sl.)", stoji u dokumentu koji potpisuje Igor Crnadak.

Također, na ovaj način je dokazano da je i Nevenka Tromp, koja se voli zvati "eksperticom za tranzicijsku pravdu", ništa drugo doli još jedan u nizu agitatora politike "Trojke", posebno NiP-a na čijoj je Političkoj akademiji prošle godine bila i jedan od predavača.