Društvo | 10.06.2022.

PUT U NATO

Delegacije Ministarstva odbrane i OS BiH na Danu visokih zvanica vježbe “EFES-2022” u Turskoj

Vježba “EFES-2022“ se izvodila u dvije faze, uz učešće više od 10.000 pripadnika iz 37 članica NATO saveza i partnerskih zemalja, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine

R.I

Delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođene zamjenikom ministra odbrane Mijom Krešićem i načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem, od 7. do 10. juna 2022. godine boravili su u Republici Turskoj, gdje su prisustvovali Danu visokih zvanica vježbe “EFES-2022“, javlja Anadolu Agency (AA).

EFES predstavlja seriju nacionalnih vježbi koje se realiziraju od strane Oružanih snaga Republike Turske svake druge godine. Vježba “EFES-2022“ se izvodila na vojnim poligonima u gradu Izmiru od 9. maja do 9. juna 2022. godine, te se sastojala iz dvije faze, uz učešće više od 10.000 pripadnika iz 37 članica NATO saveza i partnerskih zemalja, među kojima su i Oružane snage Bosne i Hercegovine, naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Cilj vježbe “EFES-2022“ je razvoj sposobnosti i kapaciteta oružanih snaga zemalja učesnica kroz realizaciju svih zadataka dodijeljenih u kombiniranim i zajedničkim operacijama. Danu visokih zvanica upriličenom 8. i 9. juna 2022. godine prisustvovale su zvanice iz zemalja učesnica vježbe, među kojima su i ministri odbrane te načelnici generalštabova oružanih snaga. Pored vježbe, zvanice su imale priliku posjetiti izložbu odbrambene industrije u Izmiru na kojoj učestvuje 48 firmi.

U sastavu delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, pored Krešića i Mašovića, bili su i komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko, pukovnik Nikola Ištuk, pukovnik Hrvoje Turudić, pukovnik Asmir Sarajlić i pukovnik Saša Lazarević.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Zgrada koju su spalili srpski zločinci

Naoružani tinejdžeri nasumično ubijali svoje vršnjake i nastavnike

Draga majka našega Pejgambera te večeri rodi zrno bisera

Azir Osmanović u UN-u: Međunarodnim priznanjem genocida zaustaviti poricanje, historijski revizionizam i prijetnje nasiljem