Vladajuća opozicijska stranka Narod i pravda organizirala je u Hannoveru i Frankfurtu tribinu “Institucionalno jačanje veza između domovine i dijaspore”. Na ovim su skupovima govorili predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, njegov zamjenik Kemal Ademović, predsjednik mladih NiP-a Azhar Sejarić, koordinator NiP-a za dijasporu Almir Kardaš te vijećnice u sarajevskim općinama Ilidža i Stari Grad Edita Turković i Almedina Zukorlić-Pašalić.

Posjeta funkcionera NiP-a ovim njemačkim gradovima bila je totalni fijasko. Sudeći prema riječima rijetkih dijasporaca koji su bili prisutni, okupljanje bi skroz propalo da nije bilo podržavalaca Stranke pravde i pomirenja iz Sandžaka koji se trenutno nalaze u Njemačkoj, a koji su, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, uglavnom naklonjeni “sestrinskom” NiP-u.

Na oba je skupa prisustvovalo stotinjak ljudi, a rijetki od njih bili su oni koji imaju pravo glasa u našoj državi. Isto tako, priča se da su ljudi porijeklom iz Sandžaka koji žive i rade u Njemačkoj, a koji su do jučer bili podrška Konakoviću i NiP-u sve više ljuti jer je NiP dio koalicije koja je podržala “Bh. povorku ponosa”, za koju je izdvojeno 25.000 KM iz budžeta Kantona Sarajevo.

Kad već nije smio ući u izbornu utrku, vlasnik NiP-a turnejom po dijaspori pokušao je valjda pokazati mišiće predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, koji je, što se dokazalo mnogo puta, jedini sposoban okupiti iseljeništvo gdje god se ono nalazilo i bez ustezanja s njima razgovarati o svim temama.

Čelnici NiP-a zaboravili su da je dijaspora politički pismen organizam koji umije razlikovati istinu od podvale. I zna ko je kriv zašto će Bošnjaci, kada je riječ o izbornom nastupu u entitetu RS, ući razjedinjeni, za što je isključivi krivac upravo NiP.