Medžlis Islamske zajednice Stolac pripada grupi povratničkih medžlisa koji su morali obnavljati vjerski život i infrastrukturu iz pepela. Specifičnost ovog medžlisa jeste da se prostire na teritoriji dva entiteta i četiri općine.

Povodom kulturno-vjerske manifestacije “Dani stolačkih džamija”, koja traje od 24. jula do 22. augusta, razgovaramo s Orhanom Tikvešom, predsjednikom Medžlisa IZ Stolac.

POVRATAK I OBNOVA VAKUFA

“Medžlis Islamske zajednice Stolac administrativno-pravno obuhvata četiri općine: Stolac, Neum, Ljubinje i Berkoviće, te broji šest džemata (Stolac, Pješivac, Rotimlja, Borojevići, Crnići-Aladinići i Dabrica). Džematu Stolac su pripojena sljedeća sela: Ošanjići, Barani, Rabrani, Duboka, Orahovica, Njivice, Gornja i Donja Bitunja, Žegulja te općine Ljubinje, Berkovići i Neum. U Medžlisu Islamske zajednice Stolac uposleno je pet imama koji su u stalnom radnom odnosu i dva imama u honorarnom radnom odnosu.

MIZ Stolac na svom području ima 13 džamija, jedan mesdžid, te više drugih vakufskih objekata. Sve džamije ratom porušene su uspješno obnovljene i stavljene u funkciju, izuzimajući jedino džamiju na Starom gradu, Veli-dedina džamija, koja je srušena početkom 20. stoljeća. Pored renoviranih, napravljene su i dvije nove džamije, i to u selima Gornja Duboka i Dlanac (Berkovići)”, kaže na početku razgovora za Stav Orhan Tikveša.

Aktuelni vakufski projekti na prostoru MIZ Stolac jesu rekonstrukcija stambenog kompleksa vakufa Zejne Elezović (Vakufski dvor), rekonstrukcija kuće u centru grada Stoca, vakuf Hatidže Muradbašić i rehabilitacija i revitalizacija evladijet-vakufa Ahmeta Basarića.

Pored navedenog, veliki napor ulaže se u istraživanje i dokumentiranje vakufskih parcela i objekata u cilju njihovog vraćanja izvornoj svrsi.

“Svakodnevno istražujemo i dolazimo do novih podataka o dosad nepoznatoj vakufskoj imovini te u cilju rješavanja imovinsko-pravnih pitanja poduzimamo sve moguće mjere. U proteklom periodu smo uspjeli izvršiti promjenu naziva nosioca prava vlasništva nad svim parcelama (85 duluma zemlje, objekata i harema) prema nalogu Vakufske direkcije, a to znači jedinstven naziv za svu imovinu kojom raspolaže IZ u BiH, odnosno Medžlis Stolac, a to je jedan veoma važan korak u očuvanju vakufske i druge imovine kojom raspolaže IZ u BiH, što predstavlja novu eru imovinsko-pravnih odnosa po ovom pitanju”, ističe Tikveša.

Ovaj uspjeh Medžlisa je izuzetno značajan s obzirom na političke okolnosti u Stocu.

“Važno je spomenuti da se i pitanje gradskog harema u džematu Stolac privodi kraju, te se nadamo uskoro novoj lokaciji o kojoj administracija grada Stoca provodi sve neophodne radnje. To je pitanje jedno od gorućih budući da je mjesta u dva postojeća harema već odavno ponestalo, te se jedva iznalaze rješenja za nove mezarove u eventualnim prazninama između starih mezarova”, naglašava Tikveša.

STOLAC – DUHOVNA OAZA HERCEGOVINE

Najvažnija godišnja manifestacija Medžlisa IZ Stolac jeste “Dani stolačkih džamija”. Ona podsjeća ne sve srušene i obnovljene stolačke džamije i hrabrost stolačkih Bošnjaka u povratku.

“Kulturno-vjerska manifestacija 'Dani stolačkih džamija' na području grada Stoca održava se u kontinuitetu od 2003. godine. Iz godine u godinu ovaj je projekt sve veći i kvalitetniji, s više sadržaja i onih koji posjećuju programske sadržaje. Cilj manifestacije jeste obogatiti kulturno-vjerski život grada Stoca i okolnih općina koje gravitiraju našem Medžlisu kroz vjerske sadržaje, tribine, promocije, radionice, i kulturne, izložbe, promocije, koncerte, i druge prigodne sadržaje iz tradicije Bošnjaka ovoga kraja. Ovogodišnja Manifestacija počela je 24. 7. 2022. godine i trajat će do 22. 8. 2022. godine. Svečano je otvorena muzičkim koncertom poznatog bh. interpretatora Mustafe Isakovića na platou Stare tepe u centru grada Stoca. Pored ovog sadržaja upriličena je izložba slika, promocije knjiga te prigodna druženja s uglednim našim alimima”, poručuje Tikveša.

Većina rubnih dijelova Bosne i Hercegovine suočava se s izazovima kao što je ekonomsko stanje, demografija, politika kao kočnice izgradnje boljih međunacionalnih odnosa..

“Ovo zasigurno jesu opće teme oko kojih se vrti današnjica u Bosni i Hercegovini pa tako i kod nas ovdje u Stocu, međutim, Medžlis Stolac prolazi kroz različite faze ili, bolje reći, prošao je kroz različite faze od dana povratka pa sve do danas. U početku je bilo pitanje pukog opstanka, te djelovanja na obnovi porušenog, što džamija i drugih objekata i međuljudskog povjerenja i osiguravanja osnovnih uvjeta za rad i djelovanje. Svojim radom, obnovom, izgradnjom, rekonstrukcijom porušenog i uništenog Medžlis Stolac je dao veliki doprinos da lice grada Stoca ponovo zadobije svoj prepoznatljivi orijentalno-islamski ambijent, po kojem je, između ostalog, bio poznat do zadnjeg rata. Svakako, izazovi su, s jedne strane, oni koji se tiču funkcionalnosti Medžlisa, održavanje objekata i njihova što bolja funkcija, a s druge strane, briga o stanovništvu i njegovim potrebama, a što Medžlis, shodno svojim mogućnostima, svakako radi i trudi se u tome pravcu, a što se posebno pokazalo u periodu pandemije i poslije; u pitanju je niz projekata za socijalno ugrožene kategorije, zatim servisiranje pri pripravničkom stažu mladih, te razne druge asistencije pri infrastrukturnim projektima u džematima na području Medžlisa. Jednostavno, ko god da se obrati Medžlisu naići će na otvorena vrata i uslugu koju smo u stanju pružiti”, smatra Tikveša.

MJESTO UGODNOG ŽIVLJENJA

Stolac predstavlja duhovnu mediteransku oazu koja, zahvaljujući novoj cesti do Neuma, postaje saobraćajno čvorište Hercegovine. U tom kontekstu Medžlis daje pozitivan doprinos i ima aktivnu ulogu u kreiranju vrijednosti koje privlače turiste, kupce nekretnina i one koji žele da u ugodnoj klimi provedu svoje penzionerske dane.

“Jednim dijelom smo već odgovorili na ovo pitanje, kada smo rekli da je Medžlis Stolac aktivnostima na renoviranju i izgradnji objekata dijelom povratio prijeratni izgled samog grada. Činjenica da smo prije tri godine obilježili 500 godina Sultan Selimove (Careve) džamije dovoljno govori za sebe, te da Medžlis, uglavnom, brine o objektima koji su nastajali u tih 500 godina, jasno je o kakvom je potencijalu riječ u ovom kontekstu o kojem govorite. Danas, zasigurno, povećanjem broja posjetitelja, kako stranih, tako i domaćih, Medžlis nastoji da pruži adekvatne usluge iz svog domena i da bude svakome na usluzi, ali i da stvori preduvjete za druge privredne grane iz domena turizma, dajući u zakup renomirane objekte historijskog značaje onima koji svojim uslugama obogaćuju ambijent i dodatno čine ugodnim boravak svim posjetiteljima, ali i stanovnicima Stoca. Nadalje, otvaranjem puta Stolac – Neum ukazala se potreba za aktivnostima u mjestu Rabrani, općina Neum, te se i tu provode određene aktivnosti na uređenju mesdžida kako bi mogao primiti veći broj putnika-namjernika i kako bi olakšali izvršenje vjerskih obaveza”, pojašnjava Tikveša i dodaje da svim svojim djelovanjima Medžlis širi jednu pozitivnu priči i atmosferu kako bi se zainteresirao što veći broj posjetitelja za dolazak, pa i za boravak u ovom cjelogodišnjem pozitivnom klimatskom području podjednako bogatom i kulturom i historijom i prirodnim bogatstvima.