Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu umjetnom inteligencijom koja se namjerava kandidirati na sljedećim općim izborima u junu 2023. godine.

Osnivanje stranke krajem maja pokrenuo je danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi umjetna inteligencija, no još nema dovoljno potpisa za učešće na izborima.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je izlazak na izbore u pitanju. Na zadnjim općim izborima glasalo ih je oko 15 posto, prenosi Hina. 

Objedinjenjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970., stranka nudi politički program koji predstavlja "političku viziju obične osobe", rekao je AFP-u umjetnik Asker Bryld Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korištenja umjetne inteligencije ove "antipolitičke" stranke je "optimizirati sistem glasanja u Danskoj", pojasnio je. Istodobno Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke.

U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna od njih još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za učešće na općim izborima. Synthetic Party ih je dosad, prema službenim podacima prikupila 4. Stoga je teško predvidjeti hoće li ta politička formacija, najnoviji projekt umjetničkog kolektiva, biti zastupljena u parlamentu. 

Osvoji li dovoljno glasova na izborima, stranka namjerava imenovati predstavnika odgovornog za povezivanje umjetne inteligencije s političkim raspravama u parlamentu.